Prázdniny sú v plnom prúde, len to počasia nás trocha hnevá. Keď sa už ale uráči, je to skvelá príležitosť, kedy usporiadať tzv. garden párty. Aj keď ide väčšinou o posedenie s rodinou a priateľmi, vyplatí sa troška plánovať.
V súčasnosti si môžete najať ľubovoľnú agentúru, ktorá vám celú udalosť naplánuje, zorganizuje a pripraví. Ale čo si budeme nahovárať, ak nie ste firma so 100 zamestnancami, ale chcete si usporiadať posedenie len v kruhu rodiny a s pár priateľmi, zvládnete to s trochou snahy sami. A keď už sa stane nejaká malá chybička, všetci vám ju určite s úsmevom odpustia. Na čo teda myslieť a na čo nezabudnúť? To si povieme práve dnes.
Včasné naplánovanie
Pozvanie hostí je jednou z najdôležitejších častí, ktorú rozhodne nie je dobré podceniť. Tí snaživejší z vás si môžu dať robotu aj s vlastnoručne vyrobenými pozvánkami. Rozhodne ale dajte svojim hosťom vedieť min. 14 dní vopred a hlavne si stanovte presný počet pozvaných hostí a miesto.
Jedlo a riad
Podľa počtu pozvaných hostí sa bude odvíjať aj váš nákup. Záhradná párty je hlavne o jedle, a tak je dobré na ňom nešetriť. Aj pestrosť ponúkaného pohostenia urobí na hostí dobrý dojem. S riadmi si tiež nemusíte robiť starosti. Bohato si vystačíte s papierovými tanierikmi a plastovými pohármi, ktoré vám navyše ušetria dosť práce po odchode vašich priateľov.
Mäso, a to v akejkoľvek podobe – mleté, vo forme ražniči a steakov, krídelká a pod. Nech zvolíte hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso, rozhodne neoľutujete. Nezabudnite ale mäso vopred naložiť.
Dipy a ďalšie omáčky. Horčica, kečup, tatárska omáčka, chren, to je úplný základ. Nemusíte sa ale báť vytvoriť si aj vlastné dipy a podčiarknuť tak chuť pripraveného mäsa či zeleniny.
Syry. Je dobré myslieť aj na tých, ktorí zrovna nemajú mäso veľmi radi. Preto je dobré mať aj syrový variant, ktorý je na prípravu navyše veľmi nenáročný. Zároveň ho môžete ponúknuť aj ako predjedlo, než sa vám mäsko poriadne prepečie.
Zelenina nesmie chýbať a je jedno, či je grilovaná alebo v surovom stave. Na gril sa výborne hodí paprika, cuketa, rajčina, baklažán alebo aj kukurica. Tepelne neupravovaná potom v akomkoľvek stave.
Pečivo, je nenahraditeľnou súčasťou každého grilovania. Dokonale do seba nasaje šťavu a vy sa navyše nemusíte zdržiavať prípravou príloh.
Zobanie. Čo by to bolo za posedenie bez malého zobania v podobe zemiakových lupienkov, tyčiniek a arašidov. Náročnejší z vás sa môžu vyhrať s domácimi nátierkami a jednohubkami.
Niečo pod zub. Veľké množstvo mäsa, zeleniny a syrov je dobré vykompenzovať aj niečím sladkým. Navyše bez sladkej bodky, to predsa nie je ono. Vyskúšať môžete napríklad grilovaný banán alebo ananás.
Pitný režim
Letné počasie priamo nabáda na výrobu domácich limonád, ktoré potešia nielen deti. Dokonale osviežia a navyše výborne splnia povinný príjem tekutín. Receptov existujú stovky a chuti sa tu medze rozhodne nekladú. Pozrite sa na naše najobľúbenejšie tu.
Pre dospelých potom voľte pivo alebo víno podľa jedla, ktoré budete ponúkať.
Výzdoba
Príjemné prostredie dokáže zázraky. Preto sa nebojte ani malej výzdoby, ktorú môžete aj tematicky ladiť. Aj tu si môžete pomôcť vlastnými silami (internet je plný jednoduchých DIY návodov a videí).