Ako pripraviť pravý kotlíkový guláš

09.03.2016

S príchodom jari sa spájajú aj prechádzky prírodou, zbieranie húb, kempovanie, pre tých odvážnejších aj spanie pod širákom. Keď sa už niektorí z nás rozhodnú vyraziť do prírody na dlhší čas, skôr alebo neskôr príde hlad. Nie je ale dôvod čohokoľvek sa obávať. Stačí pár základných tipov, rád a receptov a z víkendového pobytu môžete ľahko vyčarovať nezabudnuteľný zážitok.

Ak so sebou nemáte dostatok tekutín, nemusíte byť zúfalí. Stačí nájsť najbližší potôčik, nabrať vodu a v kotlíku (samozrejmá výbava každého správneho zálesáka) uvariť pravý ovocný čaj z čučoriedok, malín či jahôd. Opadané lístky či ihličie vášmu zdraviu tiež neuškodia. Ani v prípade hladu nie je potrebný návrat do mesta k najbližším potravinám. Existuje veľký výber špekáčikov a konzerv, ktoré si môžete pripraviť na cestu a zjesť len tak, alebo si ich môže ohriať. Vynikajúce sú aj pečené jablká, cibuľa alebo zemiaky. Navyše má taká menšia prírodná hostina aj svoje romantické čaro.

Jedným z tradičných jedál pri kempovaní a pre zálesákov je pravý kotlíkový guláš. Ten si môžete pripraviť hneď v niekoľkých variantoch – hríbový, maďarský, cigánsky či hovädzí. V lese asi všetky suroviny nenájdete, môžete mať ale menšiu zásobu surovín z domova a napr. práve nájdenými čerstvými hubami chuť len doladiť. To je aj jedna z veľkých výhod kotlíkového guláša. Môžete si doň pridať presne to, na čo máte chuť a čo vám príroda ponúkne.

My vám dnes prinášame 2 základné recepty na kotlíkový guláš, ktorý je nielen jednoduchý na prípravu, ale ide aj o veľmi chutný variant, ktorý nasýti veľa stravníkov. Množstvo surovín si totiž môžete ľubovoľne prispôsobovať.

shutterstock_234139033

Kotlíkový guláš s klobásou (pre 4 osoby)

Ingrediencie:

  • 2 klobásky
  • 4 huby – ideálne šampiňóny
  • 4 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany (podľa chuti)
  • 2 PL oleja alebo masti
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL mletej papriky
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Najemno nakrájanú cibuľku osmažte dozlata. Potom pridajte na kolieska nakrájanú klobásku a asi po dvoch minútach aj cesnak a na plátky nakrájané huby (môžete použiť aj tie, ktoré práve nájdete v lese). Všetko dôkladne premiešajte, po 3 – 4 minútach pridajte aj mletú papriku a zalejte asi litrom vody.

Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte a za občasného premiešania varte asi 15 minút, než zemiaky zmäknú. Na záver prilejte smotanu a stiahnite z ohňa. Kotlíkový guláš môžete podávať s chlebom.

shutterstock_128669465

Hovädzí kotlíkový guláš (pre 10 osôb)

Ingrediencie:

  • ½ kg hovädzieho mäsa
  • ½ kg bravčového mäsa
  • ½ kg zemiakov
  • ½ kg cibule
  • 2 ks paradajok
  • 1 ks papriky
  • 2 ks feferónky
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • 2 PL masti
  • 1 KL mletej papriky
  • ½ KL čierneho korenia
  • ½ KL soli
  • ½ KL majoránu

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažte na masti dozlata, pridajte mletú papriku a paradajkový pretlak a chvíľu restujte. Potom pridajte na kocky nakrájané hovädzie mäso, feferónky podľa chuti, vodu a duste na polomäkko. Vodou podlievajte podľa potreby. Pridajte opäť na kocky nakrájané bravčové mäso a pokračujte v dusení na polomäkko. Na zahustenie môžete na začiatku dusenia pridať jeden nastrúhaný zemiak.

Nasledujú na kocky nakrájané zemiaky. Tesne pred dovarením zemiakov pridajte nakrájanú papriku, paradajky, soľ a korenie podľa chuti. Po odstavení z ohňa dochuťte majoránom.

Veríme, že si výborne pochutíte, či už si budete túto pochúťku pripravovať doma alebo v lese.

Nenechajte si uniknúť nové články