Ako vybrať správny gril

07.04.2016

Slniečko už veselo vykukuje, teplota raste, dni sa predlžujú, tráva sa už zelená, a to znamená jediné. Jar je tu a nielen v kalendári.

Jednou z najobľúbenejších možností, ako si ju užiť, je stretávanie sa s rodinou či priateľmi. Možností je veľa. Môžete spoločne vyraziť do prírody, na koncert, výstavu, zájsť si na výlet, alebo sa len prejsť po okolí. Prečo ale nespojiť príjemné s ešte príjemnejším? Výborné riešenie je záhradná párty, na ktorej môžete svoju návštevu pohostiť niečím dobrým, príjemne sa porozprávať, a to všetko na čerstvom vzduchu. Ak nemáte záhradu, nemusíte byť smutní. Výborné grilovanie si totiž môžete užiť aj na svojom balkóne. Stačí len zvoliť správny gril.

Na českom trhu nájdete veľké množstvo najrôznejších grilov, ktoré sú vhodné tak na záhradu, ako aj na použitie priamo vo vašej kuchyni. Teraz je navyše ideálny čas na zakúpenie nového grilu, než začne ich cena s letnými mesiacmi rásť. Tie najzákladnejšie si práve dnes predstavíme, teda plynové, elektrické a grily na drevené uhlie.

Plynové grily

Tento typ grilov, ktorý pracuje s propán-butánom, je určený výhradne na vonkajšie použitie. Jeho veľkou výhodou je bezpečnosť, jednoduchá obsluha aj údržba, minimum prepáleného tuku a dymu a rýchlosť sprevádzkovania. Nespornou výhodou je aj rovnomerná teplota po celej ploche grilovacieho roštu. Samotné ovládacie gombíky vám uľahčia reguláciu samotného výkonu.
Plynové grily môžete kúpiť v najrôznejších veľkostiach s tromi a viacerými horákmi a ľahko prepravovať.

TIP:
Plynové grily kupujte v Českej republike. S istotou tak budú spĺňať parametre regulátora tlaku, ktoré sú u nás odporúčané.

Typy plynových grilov:

  • lávové grily
  • grily s RBS technológiou
  • kontaktné grily

shutterstock_210422155

Elektrické grily

Ďalším, veľmi úsporným riešením, sú elektrické grily. Tie fungujú na princípe nahrievania teflónovej dosky, v ktorej je zabudovaná špirála na ohrev. Ich najväčšou výhodou je veľmi rýchle zahriatie, jednoduchá obsluha a presné nastavenie požadovanej teploty.
Vďaka absencii ohňa zároveň nevznikajú žiadne jedovaté splodiny, čo ocenia milovníci zdravého životného štýlu. Navyše sú tieto grily vhodné aj na grilovanie v chladnejších dňoch, v uzatvorených priestoroch či na balkóne.
Jedinou nevýhodou je absencia pravého ohňa a nutnosť vyhľadať priestor s elektrickým prívodom.

shutterstock_151103141
Grily na drevené uhlie

Stará dobrá klasika, ktorú pozná snáď každý z nás, pripomína opekanie na otvorenom ohni. Nízka nákupná cena grilu aj samotného uhlia je jedným z najväčších lákadiel. Nevýhodou týchto grilov je nerovnomerné rozmiestnenie ohňa, zdĺhavejšie rozohrievanie a nutnosť aspoň minimálnej praxe.
Každý majiteľ musí vedieť rozpoznať teplotu, kedy je vhodné mäso umiestniť na gril tak, aby sa nepripekalo k roštu. V tomto prípade odkvapkáva tuk priamo na uhlie, čomu môžete ľahko zabrániť položením mäsa na hliníkovú tácňu.

shutterstock_155776247

Nenechajte si uniknúť nové články