Back to basics/topinky s 3 šalátmi

28.04.2016

Toto je moja spomienka na detstvo. Moja mama vzala pretlak, zmiešala ho s trochou kečupu, cesnakom, cukrom, soľou a čiernym korením a natrela to na chleba, ktorý ugrilovala na rošte nad ohňom. Aj keď ma táto spomienka dojíma, predsa zo mňa nevyrástol milovník pretlaku. Rozhodne vám ale v realizácii pretlakovej verzie nebránim. Rada by som sa ale pochválila svojou verziou. Je rovnako jednoduchá, rovnako dobrá a rozhodne zdravšia.

 

Hlavnú rolu hrá paprika. Ak ste milovníci ajvaru, toto je vaša jasná voľba! Nikdy som tento recept neskúšala s inými než červenými paprikami a kápiami, v zásade v tom ale nevidím žiaden stret záujmu. Môžete pokojne kúpiť v obchode aj trikolóru.

IMG_0272

Papriky umyjeme, rozpolíme a nasucho ich vložíme do rúry piecť na 200 °C (alebo rovno na gril, ale tu je riziko, že by sa mohli spáliť a pritom nezmäknúť). Podľa druhu rúry sa môže dĺžka pečenia líšiť, zásadnou indíciou je ale čiastočné sčernanie šupky. Potom by sa mali papriky nechať krásne a jednoducho zlúpnuť. Vychladnuté ich rozmixujeme s jedným prelisovaným cesnakom. V tomto momente je pre mňa hotovo, milujem chuť upečenej papriky a cesnaku len tak. Ak by ste ale chceli vzniknutú omáčku zahustiť, veľmi odporúčam prihodiť do mixéra hrsť čiernych olív. Vznikne tým kompaktnejšia textúra a ľahšie sa rozotiera na chlieb. Soľ a čierne korenie je samozrejmosťou.

IMG_0279

Po natrení dáme chlieb na gril a to najlepšie z oboch strán. Síce to bude trocha nemotorné a asi sa vám zašpiní gril, za trochu ohňovej patiny na chlebe to ale stojí. Chuťovo to totiž celému jedlu dosť pridá.

IMG_0257

Chlieb je výborný ako príloha ku grilovanému mäsu. Funguje ale tiež sám o sebe alebo so šalátom. Ja som tentokrát zvolila tri šaláty na doplnenie. Starú českú klasiku – uhorkový šalát, šalát z grilovaného baklažánu a bulgurový šalát.

IMG_0303

Uhorkový je asi každému známy, stačí nastrúhať uhorku, pokvapkať citrónom, osoliť, okoreniť a najmä pridať drvenú rascu.

Pečený baklažán sa výborne kombinuje s fetou a čerstvo nasekanou mätou (pozor nie piepornou!).

Všetku zeleninu doma je možné potom kombinovať s uvareným bulgurom, ktorý nikdy nezabudnite okoreniť a pokvapkať citrónom.

Dobrú chuť!

Nenechajte si uniknúť nové články