Určite nám potvrdíte, že grilovanie je radosť, ku ktorej sa s nástupom leta všetci natešene vraciame. To sa ale nedá rozhodne povedať o následnom a potrebnom čistení grilu. Pri čistení nejde iba o to, aby ste si náhodou neurobili hanbu pred vašou grilovacou partičkou. Dobre vyčistený gril znamená aj dobre a hlavne zdravo upravené mäso. Ani Grillzóna bohužiaľ nedokáže urobiť čistenie grilu zábavnejším ako samotnú grilovačku, avšak dnes vám poradí ako mať gril vyčistený rýchle a zároveň starostlivosť o gril neodfláknuť.
1. Mechanické čistenie mriežky
Aj s najlepšími prípravkami na čistenie grilu sa nevyhnete mechanickému očisteniu grilu, aby ste sa zbavili napečených a spálených zbytkov z predchádzajúceho grilovania. Tie by mohli zhoršiť kvalitu a nezáväznosť vášho ďalšieho kulinárskeho diela.
Najlepšie sa toto očistenie prevádza priamo po grilovaní, prípadne pred ďalším grilovaním, keď je gril rozpálený a špina sa najlepšie púšťa. Ideálnym pomocníkom sú oceľové kefky a špachtle, ktorými odstránite to najhoršie znečistenie. Nebojte sa pritlačiť a gril poriadne vyčistiť.
2. Použite čistiaci prostriedok
Gril nechajte ľahko vychladnúť a na mechanicky očistený gril nastriekajte PE-PO čistič grilov, ktorý pomáha zbaviť mriežku mastnoty, usadených zbytkov a usadenín dymu. Nechajte chvíľu pôsobiť a znovu očistite kefkou do čista. Nepoužívajte na čistenie grilu iné prípravky než priamo určené prípravky pre čistenie grilu, aby ste predchádzali poškodeniu grilovacej mriežky.
3. Opláchnite vlažnou vodou
Na záver opláchnite gril vlažnou vodou pomocou špongie alebo textilnej handričky. Nepoužívajte papierové utierky, zanechávajú na grile chlpy.
Pokiaľ vás však premohla klasická únava po jedle a na nejaké čistenie nemáte ani pomyslenie, možno vás napadá otázka: nedá sa tento proces aspoň trocha uľahčiť? Dá. Skúste nabudúce na grilovanie použiť alobalové misky. Elegantné riešenie, ktoré ušetrí váš gril od mastnoty a pripečených kúskov steakov.