Domáce marinády na gril

24.05.2017

Grilovacia sezóna už začala a vy sa môžete tešiť na príjemné chvíle strávené vonku na záhradke. A ako to už pri varení býva, najlepšie je všetko si pripraviť vlastnoručne. Inak tomu nie je ani pri marinádach na mäso, ktorým sa bude Grillzóna tentokrát venovať. Dnes sa zameria na 4 jednoduché marinády, s ktorými v tohtoročnej sezóne zabodujete.

 

Sweet-chilli marináda

Ingrediencie:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 malé lyžičky nasekaného čerstvého zázvoru
  • 100 ml sladkej čili omáčky
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • čili papričky
  • 1 lyžica slnečnicového alebo sezamového oleja
  • 2 lyžice kečupu

shutterstock_522658831

Nasekaný cesnak a zázvor dôkladne premiešajte metlou s ostatnými ingredienciami a naložte mäso. Množstvo čili papričiek upravte podľa chuti alebo úplne vynechajte.

Táto marináda výborne vynikne na kuracích krídlach, ale hodí sa aj k bravčovému mäsu či krevetám. Hotové mäso odporúčame podávať s jogurtovou či bylinkovou omáčkou.

 

Kôprová marináda na ryby

Ingrediencie:

  • 150 ml slnečnicového alebo olivového oleja
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • biele korenie
  • čerstvý kôpor
  • soľ

shutterstock_589049216

Čerstvý kôpor si nasekajte na malé kúsky a všetky ingrediencie zmiešajte dohromady. Rybu naložte aspoň na 1 hodinu a potom grilujte.

Odporúčame marinádu použiť na úpravu lososa, pstruha či iné morské ryby.

 

Pivná marináda

Ingrediencie:

  • 40 g horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 ml tmavého piva
  • drvené farebné korenie
  • 1 lyžica sušeného rozmarínu

Ingrediencie dôkladne rozmiešajte a nakoniec prilejte pivo. Mäso naložte aspoň na 12 hodín. Táto marináda sa zavďačí všetkým milovníkom piva, pretože sa hodí k všetkým druhom mäsa.

Cesnakovo-bylinková marináda

Ingrediencie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • soľ
  • čerstvo nadrvené farebné korenie
  • 1/2 malej lyžičky rozmarínu
  • 1/2 malej lyžičky majoránky
  • 1/2 malej lyžičky bazalky
  • petržlenová vňať
  • 5 lyžíc olivového oleja

Strúčiky cesnaku prelisujte a zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Korenie môžete použiť sušené či čerstvé. Všeobecne ale platí, že čerstvé bylinky dodajú jedlu výraznejšiu arómu. Hotovú marinádu naneste na mäso (výborná je v kombinácii s kuracím mäsom či rybami) či zeleninu (vyskúšajte zemiaky, baklažány alebo kukuricu).

shutterstock_482253280

Nenechte si uniknout nové články