Grilovanie, smaženie, varenie, dusenie. Mäso si môžete pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Či je to mäso bravčové alebo hovädzie, nájdu sa časti, ktoré sú na určité spracovanie priamo stvorené. Ako teda rozpoznať, ktorý kúsok je na čo vhodný? To vám dnes poradíme.
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je charakteristické svojou červenou farbou, ktoré môžete pripravovať na najrôznejšie spôsoby, či už ako celok, plátky alebo mleté na prípravu fašírok či hamburgerov.
1. Krk | 2. Vysoká roštenka | 3. Nízka roštenka | 4. Orech | 5. Zadné mäso | 6. Sviečkovica | 7. Stehno – Vrchný šál | 8. Stehno – Spodný šál | 9. Falošná sviečkovica | 10. Chvost | 11. Pliecko | 12. Rebro | 13. Pupok | 14. Predná nožina (glejovka) | 15. Zadná nožina (glejovka)
Akostné triedy hovädzieho mäsa
1. trieda – sviečkovica, stehno
2. trieda – roštenka, plece a podplecie
3. trieda – rebro, krk, hruď
4. trieda – špička krku, nožina (glejovka), pupok
Ktoré mäso je na čo dobré?
Pečenie – sviečkovica, stehno, roštenka, vysoké pliecko, okrúhle pliecko
Dusenie – sviečkovica, stehno, roštenka, vysoké pliecko, okrúhle pliecko, krk
Smaženie – sviečkovica, okrúhle pliecko
Opekanie na ražni – sviečkovica, okrúhle pliecko
Na vývar – špička krku, rebro, hruď, pupok, bok
Varenie – pliecko, rebro, hruď, nožina, pupok, bok
Bravčové mäso
Bravčové mäso má svetlo ružovú farbu a je tučnejšie. Všeobecne platí, že čím je mäso tučnejšie, tým menej bielkovín obsahuje.
Veľmi je obľúbené najmä na dedinách, kde je samotná zabíjačka spojená so zábavou a hodmi, ktoré sa konajú prevažne v zimných mesiacoch.
1. Rypák | 2. Hlava | 3. Ucho | 4. Lalok | 5. Pliecko | 6. Krkovička | 7. Bok | 8. Pliecko | 9. Chrbtová slanina | 10. Karé | 11. Rebierko | 12. Chvostík | 13. Bôčik | 14. Stehno | 15. Kolienko |
Akostné triedy bravčového mäsa
trieda – stehno s kosťou aj bez kosti, karé, panenská sviečkovica, krkovička
trieda – pliecko
trieda – hlava kolienka, zadná časť bôčika, chvostík, nožičky, hlava
Ktoré mäso je na čo dobré?
Pečenie – krkovička, pliecko, bok, koleno predné i zadné
Smaženie – krkovička, pliecko, karé, stehno
Grilovanie – krkovička, pliecko, karé, bok
Varenie – pliecko, koleno predné i zadné, hlava, nožičky
Údenie – krkovička, bok, koleno predné i zadní
Mletie – pliecko
Opekanie na ražni – karé, stehno
Dusenie – bok