Ingrediencie:
- 4 jaternice
na šalát:
- 250 g zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- 500 g kyslej kapusty
- 150 g anglickej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 3 lyžice kremžskej horčice
- 200 g kyslej smotany
- trochu masti
Zemiaky olúpte a nakrájajte na nie veľmi hrubé polkolieska. Dajte do pekáča, ktorý ste zľahka vymastili masťou. Pridajte na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku. Ochuťte soľou, čiernym korením a poriadne premiešajte. Priklopte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, na 20 – 30 minút, dokiaľ zemiaky nebudú mäkké.
Cibuľu nakrájajte nahrubo, anglickú slaninu na kúsky. Oboje spoločne vsypte do veľkej panvice a opekajte, dokiaľ cibuľa nezačne zlatnúť a anglická slanina začne byť mierne chrumkavá. Vypnite sporák.
Kyslú kapustu môžete pridať rovno z vrecka alebo vyklopiť do cedidla, prepláchnuť a nechať odkvapkať. Záleží na vás, či máte radšej kyslejšiu kapustu. Kapustu pridajte do panvičky, kde je cibuľa s anglickou slaninou. Premiešajte. Pridajte kremžskú horčicu.
Jaternice dajte na rozohriaty gril. Budú sa grilovať z každej strany asi tri až štyri minúty. Len tak, nech sa ohrejú a povrch je mierne chrumkavý. Medzitým si dorobte prílohu.
Upečené zemiaky vsypte do panvičky ku kapuste a anglickej slanine. Premiešajte. Ešte môžete podľa chuti pridať soľ a čierne korenie. Spoločne prehrejte. Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
Podávajte spolu s grilovanou jaternicou.
Náš tip: Jaternicu môžete pred grilovaní nakrájať na kolieska a ugrilovať jednotlivo. Potom vmiešajte do šalátu z kapusty.