Bôčik na ázijský spôsob vonia po exotickom korení a obľúbených omáčkach. Musí sa dobre uležať, aby sa všetky chute dostali do mäsa. Mal by byť trocha pikantný, ale zároveň jemný. Môžete ho dobre kombinovať s pečivom, ryžovými rezancami, ale aj šalátom.
- 800 g bôčika – bez kože a kosti
- 4 jarné cibuľky aj so zelenými časťami
- 5 strúčikov cesnaku
- palec zázvoru
- 1 steblo citrónovej trávy
- šťava z ½ citróna
- 3 lyžičky korenia piatich vôní
- 3 lyžice trstinového cukru
- 4 lyžice ryžového oleja
- 1 lyžica omáčky sriracha
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice rybej omáčky
- čerstvo mleté čierne korenie
Bôčik si najskôr vložte na tri hodinky do mrazničky. Bude sa vám tak lepšie krájať. Použite ostrý nôž a nakrájajte bôčik na veľmi tenké plátky.
Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska, zázvor a cesnak nasekajte nadrobno, rovnako tak citrónovú trávu. Dajte do misky. V hrnci zahrejte cukor a zahrievajte, dokiaľ sa neroztopí. Nespáľte! Odstráňte z ohňa a prilejte sójovú aj rybiu omáčku, čili omáčku sriracha, ryžový olej a citrónovú šťavu. Ešte chvíľu zahrievajte na ohni na miernu teplotu, dokiaľ sa všetky zložky nespoja.
Pridajte nakrájané suroviny, čerstvo mleté čierne korenie a korenie. Do tejto marinády naložte tenké plátky bôčika. Premiešajte, aby boli skutočne dokonale obalené.
Nechajte 24 hodín v chladničke.
Potom rozpáľte gril a do chrumkava ugrilujte.
S čím ázijský bôčik podávať? Býva to často s ryžovými rezancami, sladkokyslou omáčkou a bylinkami. My sme zvolili menej tradičné doplnky – listový šalát a obľúbenú chlebovú placku. Bôčik môžete dať tiež do burgerov.