Grilovaný ázijský kapor so šalátom z kvaky

21.12.2016

Ingrediencie na kapra:

  • 1 celý kapor (skôr menší) – rozdelený na jednotlivé porcie
  • soľ a čierne korenie
  • sezamové semienko
  • 2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 lyžíc sójovej omáčky
  • 4 lyžice rybacej omáčky

Ingrediencie na šalát:

  • 500 g kvaky
  • 2 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkvy
  • slnečnicový olej
  • soľ a čierne korenie
  • sezamové semienko
  • dsc_0691

dsc_0691

Porcie kapra umyte, usušte. Cesnak a zázvor nastrúhajte najemno. Porcie kapra zo všetkých strán osoľte a okoreňte. Natrite zmesou zázvoru a cesnaku. Zalejte sójovou omáčkou, ktorú ste predtým zmiešali s rybacou omáčkou. Povrch posypte sezamovým semienkom a nechajte 24 hodín marinovať.

dsc_0699

Grilujte na rozpálenom grile, dokiaľ nie je ryba hotová. Záleží na veľkosti a hrúbke kúskov. Väčšinou stačí okolo 6 – 7 minút z každej strany.

Pripravte si teplý šalát z kvaky – kvaku olúpte a nakrájajte na kocky veľké asi 1 – 2 cm. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubé kocky. Zeler nakrájajte na kúsky.

Vo veľkej panvici si rozohrejte olej. Osmažte na ňom červenú cibuľu. Po piatich minútach pridajte  kocky z kvaky. Ochuťte soľou a korením. Opekajte, dokiaľ kocky kvaky nezmäknú. Dochuťte cesnakom a pridajte mrkvu, ktorú ste pomocou škrabky na zeleninu nalúpali na tenké plátky.

Posypte sezamovým semienkom. Kto má rád pikantnejšie chute, môže pridať aj štipku čili.

dsc_0715

Šalát podávajte teplý, spolu s grilovaným kaprom.

Nenechajte si uniknúť nové články