Ingrediencie na kapra:
- 1 celý kapor (skôr menší) – rozdelený na jednotlivé porcie
- soľ a čierne korenie
- sezamové semienko
- 2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 4 lyžice rybacej omáčky
Ingrediencie na šalát:
- 500 g kvaky
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 červené cibule
- 2 mrkvy
- slnečnicový olej
- soľ a čierne korenie
- sezamové semienko
- dsc_0691
Porcie kapra umyte, usušte. Cesnak a zázvor nastrúhajte najemno. Porcie kapra zo všetkých strán osoľte a okoreňte. Natrite zmesou zázvoru a cesnaku. Zalejte sójovou omáčkou, ktorú ste predtým zmiešali s rybacou omáčkou. Povrch posypte sezamovým semienkom a nechajte 24 hodín marinovať.
Grilujte na rozpálenom grile, dokiaľ nie je ryba hotová. Záleží na veľkosti a hrúbke kúskov. Väčšinou stačí okolo 6 – 7 minút z každej strany.
Pripravte si teplý šalát z kvaky – kvaku olúpte a nakrájajte na kocky veľké asi 1 – 2 cm. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubé kocky. Zeler nakrájajte na kúsky.
Vo veľkej panvici si rozohrejte olej. Osmažte na ňom červenú cibuľu. Po piatich minútach pridajte kocky z kvaky. Ochuťte soľou a korením. Opekajte, dokiaľ kocky kvaky nezmäknú. Dochuťte cesnakom a pridajte mrkvu, ktorú ste pomocou škrabky na zeleninu nalúpali na tenké plátky.
Posypte sezamovým semienkom. Kto má rád pikantnejšie chute, môže pridať aj štipku čili.
Šalát podávajte teplý, spolu s grilovaným kaprom.