Jahňacia kofta kebab s jogurtovým dipom a pita chlebom

08.04.2015

K jari patrí jahňacie mäso a je škoda, že sa u nás stále zháňa dosť ťažko. Aj keď zrovna nepatrí do vášho pravidelného jarného jedálneho lístka, trocha jahniatka vám to jedine spestrí a možno si tiež už bez špecifickej „pachute“ vidieka nebudete vedieť predstaviť jar. Toto je ešte ku všetkému úžasná bezlepková chuťovka, keď si napríklad namiesto pita dáte ku kebabu len šalát.

1W6A2516

Základ je 500 g jahňacieho mletého mäsa (keď nezoženiete, tak to funguje aj so 100 % hovädzím, ale prasa ani náhodou, ani zmes, opovážte sa!) do ktorého primiešame nasekaný koriander, kajenské korenie, rímsku rascu, červenú cibuľu a čili papričku nadrobno, prelisujeme tri cesnaky a hlavne – poriadne osolíme a ešte okoreníme čiernym korením. Môžeme i pokvapkať olivovým olejom. Takto necháme zmes odpočinúť aspoň hodinu pri izbovej teplote, v letných horúčavách radšej do chladničky. Potom tvarujeme buď na špízy alebo len v ruke šišky. Jana robila poriadne..ehm..polená..ja odporúčam skôr menšie „bobky“. Ak je mäso skutočne kvalitné, tak sa vám na ruky vôbec nelepia a krásne držia. Ak ste doň prepašovali aj napriek môjmu zákazu bravčové, tak si ruky skúste namočiť vo vode. Múku ani vajce nepotrebujete, verte mi!

1W6A2529 1W6A2556

Šišky grilujeme a špachtľou sem tam pritlačíme, pretože je potrebné docieliť toho, aby mäso nebolo vo vnútri surové (aj keď ja to napríklad osobne milujem) a pritom na povrchu nebolo čierne ako uhlie. Medzitým poprosíte svoju krásnu asistentku Janku, aby zmiešala hustý grécky jogurt so soľou, sušenou mätou (ak máte čerstvú, tak nie piepornú), soľou a pokojne aj prelisovaným cesnakom na dip. Niekedy sa pridáva aj lyžica kyslej smotany alebo citrón. Fantázii sa medze nekladú, ako hovoria niektorí ľudia, pre mňa je to skôr podľa toho, čo som zabudla kúpiť a čo mám poruke. Viem si predstaviť aj verziu s nastrúhanou uhorkou a kôprom a lá tzatziki.

1W6A25701W6A2592

Nezabudneme čerstvo pred podávaním nahriať na grile pita chleby. Kupované sa nahriatím rozdelia a dajú sa po rozkrojení krásne plniť. Vedľa kebabov tam dáme dve lyžice dipu a môžeme ešte prikrojiť rajčiny a čerstvý koriander. Ja ako citrónový maniak by som to pokojne ešte pokvapkala citrónom, aby sa tam krásne zamiešala taká tá orientálna kyslo-štipľavá korenená chuť. Neviem, či si toto Šeherezáda dovolila jesť rukami, ale novodobá orientálna princezná sa rozhodne nemusí hanbiť.

1W6A2622

Nenechajte si uniknúť nové články