Pretože je sezóna všetkých hubárov, bola by škoda nepripraviť si na grile niečo s hubami. Ja mám napríklad rada smotanovú hubovú omáčku, ktorá výborne doladí grilované mäso. Či už je to hovädzí steak, bravčová panenka alebo kuracie plátky, ako v dnešnom recepte.
Suroviny:
- 4 kuracie prsičká
- soľ a ružové korenie
- olivový olej
- čerstvý tymian
- 2 strúčiky cesnaku
Na omáčku:
- 200 g čerstvo nazbieraných húb (lesná zmes je ideál)
- 2 šalotky
- kúsok masla
- soľ a ružové korenie
- štipka rasce
- čerstvý tymian
- 250 ml smotany na šľahanie
Kuracie prsičká nechajte aspoň pár hodín marinovať v zmesi olivového oleja, soli, ružového korenia, čerstvého tymianu a cesnaku nakrájaného na tenké plátky.
Hubovú omáčku pripravíte veľmi jednoducho. Huby očistite a nakrájajte na plátky. Šalotku nakrájajte na jemno. Rozohrejte panvičku. Dajte do nej kúsok masla, na ktoré dajte osmažiť šalotku. Po piatich minútach pridajte huby. Osoľte a ochuťte korením a rascou. V prípade potreby podlejte trochou vody a tepelne spracujte po dobu asi 10 minút.
Pridajte smotanu, čerstvý tymian a nechajte bublať ďalších 10 minút. Zdá sa vám omáčka veľmi riedka? Na chvíľu zvýšte teplotu a nechajte vyvariť trochu tekutín.
Naložené mäso ugrilujte. Ku grilovanému mäsu podávajte teplú omáčku.