S Danielou máme ku kuraciemu mäsu celkom ambivalentný vzťah. U mňa je to hlavne preto, že ma mamička stále kuraťom kŕmila, a tak mám kura spojené s tými divnými vodovými kuracími prsami z vaničky zo supermarketu bez chute a zápachu.
Ale kuracie môže byť vážne dobré, fakt. Obzvlášť potom práve na grile. Rozhodne nešliapnete vedľa s kuracím z biochovu. Máme vyskúšané, že je rozhodne lepšie do kurčaťa vraziť trošku viac. Chuťovo vám to vráti. Biokuriatka nie sú napichané vodou a majú chuť, takže vo finále nepotrebujú skoro nič. Gril a soľ a čierne korenie ich dostatočne ochutia.
Jasne, že najlepšie sú prsné rezne, ale kúsky na špíze urobíte aj z ďalších kuracích častí. Ak nebudete lenivý a kúpite si napríklad kura v celku. To sa vyplatí aj finančne.
My sme boli troška leniví a vzali sme si práve tie prsia a pokrájali ich na kúsky. Chceli sme pôvodne robiť špízy, ale zistili sme, že nemáme špízové ihly (no to sme celý my). Ale ani to vás predsa nezastaví (nás nezastavilo). Kuracie kúsky sa predsa dajú poklásť len tak priamo na gril. Ideálne je ich pred tým chvíľku v chladničke nechať uležať v olivovom oleji, soli a čiernom korení (prosím čerstvo namletý). Grilujú sa potom na mriežke asi 10 – 15 minút, gril pokoje na pár minút priklopte, ale nezabúdajte kuriatka otočiť!
A teraz prichádza twist – môj životní challenge par exellence- arašidová omáčka Satay.
Satay omáčka vie byť zákerná. O tom som sa samozrejme už presvedčila, keď sa mi prvýkrát zrazila. Bum. Je to trocha ako pečenie chleba a kysnutie kvásku, trošku mystérium. Aj napriek presným pomerom a postupu vám proste občas bohovia nemusia byť naklonení.
Základ tejto božskej omáčky je kokosové mlieko a arašidové maslo (jemné, odporúčam to najprírodnejšie s minimálnym pridaním cukru a palmového oleja). Základný pomer, s ktorým som zvyknutá pracovať, je 140 g arašidového masla a 170 g kokosového mlieka. Obidve ingrediencie pomaly na strednom plameni varíme a miešame. Skutočne pomaly a dôkladne. Obidve hmoty sa pomaly spoja. Výsledok potom už stačí len dochutiť nasekanou čerstvou čili papričkou a limetovou šťavou – žiadna soľ, žiadne čierne korenie.
Je to fantázia (teda aspoň pre nás všetkých, ktorí milujeme tak kokosové mlieko, ako aj arašidové maslo) a dá sa použiť nielen ku grilovanému kuraciemu, ale napríklad aj k rybám alebo letným závitkom. To je nečakaný twist, čo??