Čo je to zaváranie?
Je to jednoduchý spôsob konzervovania pri vysokých teplotách, pri ktorom sa vybrané suroviny vložia s nálevom do pohárov, uzatvoria viečkom a ponoria na určitý čas do horúcej alebo vriacej vody. Vysoká teplota sa potom postará o sterilizovanie, teda zneškodnenie všetkých škodlivých mikroorganizmov a baktérií. Následným vychladením dôjde v pohári k podtlaku a vzduchotesnému uzatvoreniu. Veľkou výhodou zaváranín je možnosť jednoduchého prevozu a okamžitej konzumácie. Kvalitne zavarené produkty vám navyše vydržia aj niekoľko rokov v perfektnom stave.
Formy zavárania
Možností zavárania je hneď niekoľko. Zavárať môžete v horúcej vode, tlakovom hrnci, rúre – elektrickej, teplovzdušnej aj plynovej, mikrovlnnej rúre a dokonca aj v umývačke. Každá forma má svoje pre aj proti. Dobré je preto zvoliť takú metódu, pre ktorú máte vhodné vybavenie.
Základné potreby
Pri zaváraní si vystačíte so základnými pomôckami. Nutnou potrebou sú špeciálne poháre príp. plechovky a viečka. Na českom trhu bez problémov zakúpite poháre najrôznejších veľkostí. Ďalšou vecou je špeciálny zavárací hrniec s pokrievkou (môžete nahradiť aj bežným hrncom), teplomer a kliešte. A môžete sa do toho pustiť.
Uskladnenie
Ideálnym prostredím pre zaváraniny sú chladné, suché a temné priestory. Po uskladnení je dobré prvých pár dní kontrolovať tesnenie zaváranín. Ak niektoré viečka netesnia, netreba váš výtvor okamžite vyhadzovať. Ak nie je surovina narušená, stačí celý proces zavárania zopakovať s novým viečkom.
Desatoro správneho zavárania
- Zaváraná zelenina musí byť v tej najlepšej kvalite.
- Zavárajte po menších častiach (cca 2 kilá).
- Vopred si pripravte všetky pomôcky, ktoré budete potrebovať.
- Dbajte na maximálnu čistotu všetkých pomôcok.
- Pracujte rýchlo, aby vám zelenina nevychladla.
- Poháre sa snažte vybranou zeleninou čo možno najviac natlačiť.
- Pozor na vzduchové bubliny pri zalievaní nálevom.
- Zaváraniny skladujte v chladnom a temnom prostredí.
- Otvorenú zaváraninu skonzumujte čo možno najrýchlejšie.
- Ak otvorenú zaváraninu neskonzumujete okamžite, uchovávajte ju v chladničke.
Tipov na najrôznejšie zaváraniny je plný internet. Tak do toho, nech už máte hotovo.