Ražniči na grile

10.05.2017

Medzi obľúbené pochúťky z grilu patrí určite ražniči. Na jednu ihlu si napichnete čokoľvek, čo máte radi. Rôzne druhy mäsa, zeleninu, ovocie. Fantázii sa medze nekladú. Jednotlivé chute sa spolu prepoja, a pretože sú suroviny nakrájané na menšie kúsky, netrvá grilovanie ražniči príliš dlho.

Recept na ražniči je ťažké napísať. Skôr je lepšie zamerať sa na rôzne zaujímavé a chuťovo bohaté kombinácie. Pretože viac než recept, chce grilovanie ražniči nápad. Zaujímavé je, keď pozvete väčšiu skupinku ľudí a chcete grilovať, nachystať do jednotlivých misiek rôzne suroviny, už nakrájané na kúsky. A každý si svoje ražniči skombinuje sám.

Pár rád a tipov sa však určite hodí…

Kovová ihla, alebo drevená špajľa?

Ražniči napichujte na špeciálnu kovovú ihlu. Je to najpohodlnejšie. Kto chce, môže použiť drevené špajle. Predávajú sa aj také, ktoré sú na jednom konci do špičky. Suroviny sa na ne výborne napichujú. Drevené špajle však pred použitím namočte na hodinu do vody. Nebudú sa vám tak na grile pripaľovať.

Špeciálne suroviny môžete napichovať napríklad na steblá citrónovej trávy. Táto úprava sa hodí hlavne pre orientálne recepty.

DSC_0022

Mäso na ražniči

Ideálne je mäso, ktoré bude rýchlo hotové. Výborné a osvedčené sú kuracie kúsky, rýchlo hotová bude aj bravčová panenka, ale aj iné druhy bravčového mäsa. S trochou opatrnosti na ražniči môžete nabaliť guľky z mletého mäsa, hovädzieho alebo bravčového.

Pre extrémnu rýchlovku vyskúšajte ražniči s klobáskou. To stačí skutočne len ohriať a môžete si pochutnávať. Báť sa nemusíte ani rýb. Kúsky lososa alebo inej ryby budú hotové tiež za pár minút, pretože nie je dobré ich príliš vysušiť. Podobné je to aj s krevetami.

Krásne vyzerajú rolády z filiet pstruha. Jednu filetu ešte rozpoľte pozdĺžne aj naprieč, aby vznikli štyri diely. Tie osoľte, okoreňte, môžete veľmi zľahka potrieť aj ochuteným olejom a zamotajte do malej rolády, ktorú napichnite na špajľu.

DSC_0009

Striedajte mäso a zeleninu alebo ovocie

Mäso na ražniči premyslene kombinujte so zeleninou alebo ovocím. Klasika je cibuľa, rajčiny, cukety, paprika. Nebojte sa ale ani olív, cesnaku, malých predvarených zemiakov, šampiňónov…

Chalupárska kombinácia – klobáska, bravčové mäso, cibuľa

Rybia kombinácia – losos, cherry rajčiny, šalotka

Mletá kombinácia – guľky mletého mäsa, cherry rajčiny, kúsky cukety

Hubová kombinácia – bravčová panenka, celé menšie šampiňóny, cibuľa

Morská kombinácia – kúsky lososa, krevety, šalotka

Diabolská kombinácia – mäsové guľky, čili papričky, cibuľa

Hawai kombinácia – kuracie mäso, cherry rajčiny, ananás

Ázijská kombinácia – krevety, červená paprika, kúsky citróna – to všetko napichnite na citrónovú trávu

Marináda – bodka na záver

Zmes, do ktorej mäso naložíte, by mala vždy ladiť so surovinami, ktoré sú na ražniči. Chalupárske ražniči naložte do štipky rasce a korenia. Na ražniči s lososom sa bude hodiť kôprová marináda. Kombinácia kuracieho mäsa a cukety bude výborná, keď ju naložíte do zmesi kokosového mlieka, limety a karí korenia.

DSC_8470

Nebojte sa ani zaujímavých kombinácií ako je limeta a zázvor. Z obyčajného ražniči bude hneď voňavá exotika. Surovina, ktorá nikdy nesklame je cesnak. Výborné sú aj všetky druhy čerstvých byliniek. Ku krevetám pripravte marinádu z citróna a koriandra.

Nenechte si uniknout nové články