Vianočné sviatky sú jedným z najkrajších období v roku. Aj keď tohtoročné načasovanie nie príliš praje predĺženému odpočinku, mnohí z nás si nenechajú ujsť návštevy svojich blízkych, s ktorými nemôžu zasadnúť priamo k štedrovečernej večeri. Nech už ste v tomto období hosťom alebo hostiteľom, určite uvítate „rýchlovky“, na ktorých si návšteva pochutí.
Doma napečené pečivo či chlebíčky nikdy neurazia. Prečo si ale nepripraviť niečo nové, čo váš jedálny lístok ozvláštni. Preto sme si pre vás pripravili jednoduché recepty, ktoré vám zachutia a navyše ich môžete použiť aj kedykoľvek počas roku.
Mini caprese
Ingrediencie:
- 30 guľôčok mini mozzarelly
- 30 cherry rajčín
- 30 lístkov bazalky
Postup:
Na špáradlo jednoducho napichnite guľôčku mozzarelly, bazalku a cherry rajčinu. Hotové jednohubky môžete na tanieri pokvapkať olivovým olejom a balzamikom.
Červená repa s kozím syrom
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké bagety
- 4 stredne veľké červené repy
- 100 g kozieho syra
- Soľ, čierne korenie
Postup:
Repu uvarte domäkka a nakrájajte na menšie kolieska či štvorčeky. Rovnako tak nakrájajte bagetu, na ktorú repu položte, ozdobte plátkom syra a vložte na cca 8 min. do vyhriatej rúry na 200 °C. Hotové jednohubky môžete pre farebnosť ozdobiť rukolou a píniovými orieškami.
Slivky v slanine
Ingrediencie:
- 30 sušených sliviek
- 15 plátkov slaniny
- 1 dcl portského vína
Postup:
Slivky naložte na cca 20 min. do portského vína. Potom ich obaľte slaninou, prepichnite špáradlom a prudko osmažte na panvici. Na ozvláštnenie môžete pred zabalením vtlačiť do každej slivky mandľu.
Oškvarkové placky
Ingrediencie:
- 200 g mletých oškvarkov
- 400 g hladkej múky
- 1 vajce
- droždie
- 1 dcl mlieka
- 1 ČL soli
Postup:
Ku kvásku z kocky droždia, trochy vlažného mlieka a múky (ktorý necháte chvíľu odpočinúť) pridajte vajce, oškvarky, soľ, zvyšok múky a mlieka a nechajte vykysnúť. Ručne alebo pomocou vykrajovačiek vytvorte placky, pokladajte na vymastený plech a nechajte ešte chvíľu odpočívať. Potom zľahka prepichajte vidličkou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 25 min.
Špenátové šatôčky
Ingrediencie:
- 300 g lístkového cesta
- 150 g čerstvého špenátu
- 200 g balkánskeho syra
- 2 – 3 strúčiky cesnaku – podľa chuti
- 1 vajce
- 1 – 2 PL sezamových semienok
- 1 PL olivového oleja
Postup:
V mise zmiešajte špenát, nastrúhaný balkánsky syr, prelisovaný cesnak a olej. Vyvaľkajte lístkové cesto a vykrojte z neho 12 stredne veľkých štvorcov. Na jednu polovicu dajte lyžicu zmesi, preložte a kraje spojte pomocou vidličky. Taštičky potrite ušľahaným vajcom a posypte semienkami. Pečte cca 30 min. v rúre na 180 °C.
Čokoládová pena
Ingrediencie:
- 180 g tmavej čokolády – ideálne 70 %
- 3 vajcia
- 1 PL masla
- 2 PL likéru – môžete nahradiť obľúbeným alkoholom
- 250 ml smotany na šľahanie
- cukor na osladenie
Postup:
Čokoládu nechajte roztopiť v miske nad hrncom s vriacou vodou. Oddeľte žĺtky od bielkov, žĺtky ušľahajte ručným šľahačom spolu s cukrom a výslednú nadýchanú hmotu vmiešajte do vychladnutej čokolády. Potom pridajte smotanu ušľahanú dotuha, rovnako aj bielky a dochuťte alkoholom. Všetko dôkladne premiešajte do nadýchanej peny, rozdeľte do misiek a nechajte vychladnúť v chladničke.