Vanilková zmrzlina s grilovanými slivkami

14.09.2016

Viete, že na grile sa dá vyčarovať výborný dezert? Veľmi rýchlo si pripravíte akékoľvek grilované ovocie. A keď k nemu doplníte napríklad zmrzlinu…

Tentokrát to vyhrali slivky. Skombinovali sme ich so surovinami, ktoré podľa nás so slivkami ladia. Mak a škorica. Doladia skutočne skvelú chuť. Navyše ak k nim pridáte výbornú vanilkovú zmrzlinu tak máte dezert ako z luxusnej reštaurácie.

DSC_8434

Suroviny:

  • 40 sliviek
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 6 lyžíc vody + voda podľa potreby
  • 100 ml portského vína
  • 1 lyžička škorice
  • vanilková zmrzlina
  • 6 lyžíc mletého maku

DSC_8437

Postup:

20 sliviek rozkrojte na polovice, vyberte kôstky a olúpte šupku. Pri zrelých slivkách to ide veľmi ľahko. Keď to nepôjde, nechajte šupky tam :-). Tieto slivky nakrájajte na malé kúsky a dajte do hrnca. Pridajte trstinový cukor a 6 lyžíc vody. Zapnite sporák naplno. Až sa roztopí cukor a vyvarí voda (stále miešajte), vlejte portské, ktoré tiež nechajte takmer celé vyvariť. Pridajte trochu vody a stiahnite teplotu. Ochuťte škoricou.

DSC_8442

Varte na miernu teplotu, dokiaľ sa zo sliviek nestane omáčka. Podľa potreby môžete pridať trochu vody.

Medzitým, čo sa varí omáčka, dajte na gril zvyšné slivky. Tie len rozpoľte a zbavte kôstok. Šupky nechajte. Dajte na rozpálený gril, najprv šupkou dolu. O chvíľu otočte. Slivky musia zmäknúť, dávajte pozor, nech sa nespália.

DSC_8439

Na tanier dajte ugrilované slivky, na ne vanilkovú zmrzlinu a tú prelejte omáčkou. Posypte mletým makom.

Ihneď podávajte.

Nenechajte si uniknúť nové články