Žemle
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 2 lyžice Hery
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky instantného droždia
- 1 lyžica cukru
- asi 100 ml vody
- rozšľahaný žĺtok s troškou vody
Všetky uvedené suroviny dajte do domácej pekárne a zvoľte si program Cesto. Pekáreň cesto zamieša a pri ideálnej teplote cesto tiež vykysne. Ak domácu pekáreň nemáte, pripravte kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Potom ručne vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na desať približne rovnakých hromádok. Z tých vytvarujte guľôčky, ktoré nechajte odpočinúť, asi dvadsať minút, prikryté utierkou.
Zapnite si rúru, ale len na 30 až 40 °C. Pripravené guľôčky – hamburgerové žemle, preneste na plech vyložený papierom na pečenie, stlačením mierne sploštite, potrite žĺtkom s trochou vody a dajte do rúry, kysnúť do tepla, na hodinu a pol.
Krásne vykysnuté žemle vyberte z rúry a predhrejte ju na 200 °C. Žemle znova potrite žĺtkom, posypte semienkami – makom, ľanovými či sezamovým semienkami, soľou. A šup s nimi späť do rúry. Pečte asi 15 minút.
Žemle si upečte už ráno pred grilovaním, nech trocha vychladnú.
Burgery
- 500 g mletej zmesi bravčového a hovädzieho mäsa
- soľ a čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
- 7 stredne veľkých cibúľ, nakrájaných nahrubo
- kúsok masla
- trocha červeného vína
- zelený šalát – rukola, polníček, rímsky šalát, ľadový šalát – čo má kto rád
- plátky syra čedar
- grilovacia omáčka alebo majonéza
Pomleté mäso ochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, a nič iné nie je treba. Môžete pridať aj iné čerstvé bylinky alebo obľúbené korenie. Mäso nechajte chvíľu v chladničke.
Cibuľu nakrájanú na pásiky, dajte na rozohriatu panvicu s kúskom masla. Pri strednej teplote a pri častom miešaní opekajte tak dlho, až cibuľa začne karamelizovať, zmäkne a zosladne. Môže to trvať pol hodiny, až hodinu. Až sa vám zdá tak akurát chutná, zalejte ju trochou vína (1–2 dcl) a dajte na prudkú teplotu víno vyvariť. Ochuťte soľou a nechajte vychladnúť.
Z pripraveného mäsa vytvarujte hamburgery. Grilujte z oboch strán pekne dohneda. Tesne pred odstránením z grilu položte nahor plátok čedaru.
A teraz môžete skompletizovať burger. Rozkrojené žemle dajte na malú chvíľku reznou stranou na gril. Nech sú len mierne chrumkavé. Natrite ich grilovacou omáčkou alebo majonézou. Pridajte šalát, karamelizovanú cibuľu a mäso. Priklopte vrchnou časťou žemle, ktorá môže byť tiež natretá omáčkou.
Ihneď podávajte.