Burgery s čedarom a karamelizovanou cibuľou

12.04.2017

Žemle

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice Hery
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky instantného droždia
  • 1 lyžica cukru
  • asi 100 ml vody
  • rozšľahaný žĺtok s troškou vody

IMG_5938

Všetky uvedené suroviny dajte do domácej pekárne a zvoľte si program Cesto. Pekáreň cesto zamieša a pri ideálnej teplote cesto tiež vykysne. Ak domácu pekáreň nemáte, pripravte kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Potom ručne vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste vykysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na desať približne rovnakých hromádok. Z tých vytvarujte guľôčky, ktoré nechajte odpočinúť, asi dvadsať minút, prikryté utierkou.

Zapnite si rúru, ale len na 30 až 40 °C. Pripravené guľôčky – hamburgerové žemle, preneste na plech vyložený papierom na pečenie, stlačením mierne sploštite, potrite žĺtkom s trochou vody a dajte do rúry, kysnúť do tepla, na hodinu a pol.

Krásne vykysnuté žemle vyberte z rúry a predhrejte ju na 200 °C. Žemle znova potrite žĺtkom, posypte semienkami – makom, ľanovými či sezamovým semienkami, soľou. A šup s nimi späť do rúry. Pečte asi 15 minút.

Žemle si upečte už ráno pred grilovaním, nech trocha vychladnú.

Burgery

  • 500 g mletej zmesi bravčového a hovädzieho mäsa
  • soľ a čierne korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 7 stredne veľkých cibúľ, nakrájaných nahrubo
  • kúsok masla
  • trocha červeného vína
  • zelený šalát – rukola, polníček, rímsky šalát, ľadový šalát – čo má kto rád
  • plátky syra čedar
  • grilovacia omáčka alebo majonéza

IMG_5941

Pomleté mäso ochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, a nič iné nie je treba. Môžete pridať aj iné čerstvé bylinky alebo obľúbené korenie. Mäso nechajte chvíľu v chladničke.

Cibuľu nakrájanú na pásiky, dajte na rozohriatu panvicu s kúskom masla. Pri strednej teplote a pri častom miešaní opekajte tak dlho, až cibuľa začne karamelizovať, zmäkne a zosladne. Môže to trvať pol hodiny, až hodinu. Až sa vám zdá tak akurát chutná, zalejte ju trochou vína (1–2 dcl) a dajte na prudkú teplotu víno vyvariť. Ochuťte soľou a nechajte vychladnúť.

Z pripraveného mäsa vytvarujte hamburgery. Grilujte z oboch strán pekne dohneda. Tesne pred odstránením z grilu položte nahor plátok čedaru.

A teraz môžete skompletizovať burger. Rozkrojené žemle dajte na malú chvíľku reznou stranou na gril. Nech sú len mierne chrumkavé. Natrite ich grilovacou omáčkou alebo majonézou. Pridajte šalát, karamelizovanú cibuľu a mäso. Priklopte vrchnou časťou žemle, ktorá môže byť tiež natretá omáčkou.

Ihneď podávajte.

DSC_7834

Nenechte si uniknout nové články