Vypečené pečivo

08.12.2016

Medovníčky, vanilkové rožteky, linecké, čokoládové guľôčky, úliky. Bez týchto sladkých pokušiteľov si vie Vianoce len málokto z nás predstaviť. Navyše tá úžasná vôňa, ktorá sa nesie celým bytom a dokonale navodí vianočnú atmosféru. Tej sa nič nevyrovná. Že ide o kalorickou bombu? No a čo. Raz za rok si predsa každý z nás môže dovoliť trošku zhrešiť a dopriať si.

Kedy ale s pečením začať? Jasná odpoveď tu neexistuje. Každé pečivo totiž vyžaduje iné načasovanie. S medovníkmi, ktoré potrebujú určitý čas na zmäknutie, je napríklad dobré začať už na konci novembra. Ďalšie druhy môžete pokojne nechať až na druhý týždeň v decembri. A nepečené pečivo? Pokojne postačí týždeň pred sviatkami. Základom je vždy uchovávanie v chlade, aby sa nezrazilo pečivo ani krémy.

Druhov vianočného pečiva je nespočítateľné množstvo. Každá správna gazdinka má navyše svoje zaručené recepty dedené z generácie na generáciu, na ktoré sa rodina teší celý rok. Ak ale ešte nemáte jasnú predstavu, čo tento rok napiecť, alebo budete piecť prvýkrát, nechajte sa inšpirovať našimi jednoduchými receptami. Veríme, že si pochutíte.

Snehové pusinky

Ingrediencie:

  • 8 stredných bielkov
  • 240 g krupicového cukru
  • 220 g práškového cukru
  • 2 ČL škrobu
  • 2 ČL bieleho vínneho octu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Bielky s krupicovým cukrom vyšľahajte dotuha. Potom postupne pridajte práškový cukor, škrob, ocot a extrakt a vytvorte pevný a lesklý sneh. Z neho vytvorte na plechu s papierom na pečenie pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecka menšie kopčeky s rozstupom aspoň 5 cm a vložte do predhriatej rúry (150 °C). Teplotu stiahnite na 140 °C a nechajte piecť cca 45 minút. Potom rúru vypnite a pusinky nechajte ešte 15 minút dôjsť.

shutterstock_454493410

Kokosové guľôčky

Ingrediencie:

  • 1 plechovka Salka
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 1x balenie celých mandlí
  • strúhaný kokos na obalenie
  • rum na dochutenie (nemusí byť)

Postup:

V mise zmiešajte kokos so Salkom, dôkladne prepracujte, prikryte fóliou a ideálne cez noc nechaj-te stuhnúť v chladničke. Mandle sparte vriacou vodou a olúpte. Potom z mandlí a kokosového cesta vyvaľkajte guľôčky a výsledok obaľte v kokose. Recept môžete oživiť aj pridaním kakaa do ½ cesta. Vytvoríte tak guľôčky dvoch farieb. Uchovávajte v chlade.

shutterstock_527781601

Marokánky

Ingrediencie:

  • 125 ml mlieka
  • 4 PL práškového cukru
  • 20 g masla
  • 10 g hladkej múky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 160 g kandizovaného ovocia podľa chuti
  • 160 g nasekaných mandlí
  • čokoláda na varenie

Postup:

V malom hrnci zmiešajte mlieko, cukor, maslo a múku, priveďte do varu a za stáleho miešania varte cca 1 minútu, dokiaľ nedosiahnete hustejšiu konzistenciu. Potom pridajte ovocie, orechy a vanilkový extrakt a stiahnite z ohňa. Na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvorte pomocou lyžice malé hromádky s dostatočným rozstupom a vložte do vopred vyhriatej rúry na 170 °C na cca 10 minút. Po vychladnutí potierajte z jednej strany rozohriatou čokoládou. Uchovávajte v chlade.

shutterstock_335172467

Nenechajte si uniknúť nové články