Začíname s grilovaním: 8 rád a tipov pre dokonalý zážitok

07.03.2015

1. Dôležitý je dobrý podklad.
To, že grilovať na kopci nie je úplne praktické, vie každý. Okrem rovného a pevného podkladu nesmiete zabudnúť ani na to, aby ste dymom neobťažovali svoje okolie. Pamätajte tiež na vlastnú bezpečnosť. Umiestnite gril tak, aby nehrozil požiar. Ak používate prenosný gril, rozhodne ho dajte na nehorľavú podložku. Predídete tak akýmkoľvek nehodám.

2. Aký gril si vybrať?
Stále neviete, aký gril si vybrať? Ponuka je skutočne široká. Najdôležitejšie je ujasniť si, ako ho budete využívať. Tým najrozšírenejším typom je gril na drevené uhlie či brikety. Ten vám zaistí tú správnu atmosféru pri každom grilovaní. Problémom je stekanie oleja na drevo, pri ktorom sa uvoľňujú škodlivé výpary. Tomu sa dá vyhnúť pri používaní elektrických či plynových grilov. Tie elektrické môžete používať v pohodlí vášho domova. Jedlo však stráca charakteristickú chuť grilovania a chutí ako z panvice. Plynové grily vynikajú svojou jednoduchou a čistou obsluhou. Plameň môžete ľahko regulovať a gril zapálite jediným stlačením.

zaciname_1

3. Záleží i na správnej výbave
Podarený kulinársky zážitok vám zaistí aj výber toho správneho náradia. Na otáčanie mäsa používajte jedine kliešte. Zabránite vytekaniu šťavy z mäsa pri neopatrnej manipulácii a jeho vysušovaniu. Nezabúdajte na grilovacie ihly na špízy či špeciálne mriežky určené priamo na ryby či hydinu. Na roztieranie marinády si kúpte štetec s dlhým držadlom a prírodnými štetinami. Namiesto neho môžete použiť aj zväzok byliniek, ktorý mäso krásne ovonia.

zaciname_3

4. Ako ho rozpáliť?
Pred rozpálením musí byť gril dostatočne čistý. Nájdite vhodnú pozíciu a pridajte drevené uhlie či brikety. Potom použite vhodný podpaľovač, ktorý obložíte uhlím alebo briketami. Nezabudnite na dostatočný prívod vzduchu. Počkajte, až sa gril poriadne rozhorí, a všetky brikety či uhlie sa pokryjú popolom. Až potom je všetko pripravené na grilovanie. A rozhodne nepoužívajte benzín!

5. Hlavne bezpečne!
Grilovanie je jednoduché, napriek tomu ale musíme dodržiavať určité bezpečnostné zásady. Rozpálený gril nenechávajte bez dozoru a nesnažte sa ho premiestniť. Dávajte pozor na deti či zvieratá, ktoré by sa v okolí pohybovali. Po skončení grilovania uhaste horúce uhlíky vodou a gril upracte potom, keď úplne vychladne.

6. Na kvalite záleží
Ak ste vo svete brikiet a voňavého dymu začiatočníkmi, zvoľte si jednoduchší recept postavený na kvalitných surovinách. Ohromiť môžete aj kvalitne ugrilovanou zeleninou či správne dochutenými steakmi. Najdôležitejší je výber dobrého mäsa a dodržiavanie pár jednoduchých zásad. Nesnažte sa mäso rozklepávať či prepichovať vidličkou. Stratí svoju šťavu. Namiesto toho použite kliešte a nechajte ho po grilovaní chvíľku odpočinúť. Mäso potom bude krásne šťavnaté.

7. Kde stolovať?
Nepodceňujte ani výber záhradného nábytku. Hostia to potom náležite ocenia. Vyberať si môžete z viacerých materiálov. Dôležitá je dobrá údržba a umývateľnosť povrchov. Takým ideálnym materiálom je napríklad plast alebo prírodné drevo. Tie vyčistíte jednoducho a rýchlo aj po najväčšej hostine.

8. Nezabudnite na čistenie
Po každom použití grilu by ste ho mali vyčistiť. Predídete tak znehodnoteniu chuti ďalšieho jedla. Na ideálne čistenie použite bežný saponát a špongiu. Ak máte strach z chemikálií, zmiešajte roztok vody a octu. Ten vám pomôže rovnako ako akýkoľvek bežný čistič a navyše je šetrnejší k životnému prostrediu.

Nenechajte si uniknúť nové články