Základy správneho flambovania

24.08.2016

Banana Foster, Cherry Jubilé, Café brulé. Viete, čo majú tieto pokrmy spoločné? Flambovanie! Teda formu úpravy, ktorá určite patrí medzi najefektnejšie. Nejde však výhradne o metódu vykonávanú len v tých najluxusnejších reštauráciách. S kvalitným vybavením a základnými znalosťami si tieto flambované lahôdky môžete vyčarovať aj u vás doma.

Výraz flambovanie pochádza z francúzskeho slova flamber – horieť. Ide o metódu prípravy jedla, pri ktorej sa pokrmy opaľujú rôzne aromatizovaným alkoholom. Podstatou je poliatie pokrmu menším množstvom alkoholu a zapálenie výparov. Vo chvíli, keď sa všetok alkohol spáli, oheň sám zhasne a v jedle zostanú len šťavy a delikátna chuť. Prebytočný tuk zhorí spolu s alkoholom.

Aký alkohol zvoliť?
Pre tento účel sa najčastejšie využíva koňak, rum, brandy, vodka či likér s minimálnym obsahom alkoholu 40 %. Výber sa vždy riadi chuťou podávaného jedla.
Pre mäso je vhodné použiť koňak alebo whiskey. Pri sladkých dezertoch naopak voľte rôzne likéry a biely rum.

Čo flambovať?
Flambovať môžete takmer čokoľvek, či už ide o rôzne druhy mäsa, rýb, múčniky, ovocie, nápoje ale aj zmrzlinu a niektoré polievky.
Medzi najobľúbenejšie patria napr. flambované palacinky, vanilková zmrzlina, broskyne, bifteky či niektoré druhy rýb.

shutterstock_465882686

Vybavenie
Bez základného vybavenia by to nešlo. Ak sa teda rozhodnete vyskúšať túto techniku doma, určite by vám nemali chýbať tieto pomôcky:

  • hlbšia teflonová panvica s dlhou rukoväťou
  • kuchynské kliešte
  • poháre s kvalitným alkoholom
  • dlhý kuchynský zapaľovač alebo zápalky
  • nahriate taniere

Základné desatoro

  1. Voľte 40 – 50 % alkohol.
  2. Múčniky prelievajte cca 20 ml alkoholu a pred zapálením posypte tenkou vrstvou cukru.
  3. Mäso prelievajte cca 30 ml alkoholu.
  4. Nahriaty alkohol nalievajte vždy z pohára. Pri nalievaní z fľaše by hrozila explózia.
  5. Ideálna teplota pokrmu na flambovanie je cca 50 °C, ale nesmie sa variť.
  6. Alkohol nikdy nenalievajte na príliš rozpálenú panvicu.
  7. Pred nalievaním alkoholu odstráňte panvicu z ohňa.
  8. Zapaľujte len uvoľnené výpary, NIE alkohol.
  9. Po naliatí likérov pokrm rýchlo zapáľte, aby sa alkohol nestihol nasať do jedla a nezmenil jeho chuť.
  10. Vždy majte poruke pokrievku na prípadné uhasenie plameňov.

TIP:
Lepší efekt zaistíte mletím čierneho korenia nad plameňom.

Nenechajte si uniknúť nové články