Banana Foster, Cherry Jubilé, Café brulé. Viete, čo majú tieto pokrmy spoločné? Flambovanie! Teda formu úpravy, ktorá určite patrí medzi najefektnejšie. Nejde však výhradne o metódu vykonávanú len v tých najluxusnejších reštauráciách. S kvalitným vybavením a základnými znalosťami si tieto flambované lahôdky môžete vyčarovať aj u vás doma.
Výraz flambovanie pochádza z francúzskeho slova flamber – horieť. Ide o metódu prípravy jedla, pri ktorej sa pokrmy opaľujú rôzne aromatizovaným alkoholom. Podstatou je poliatie pokrmu menším množstvom alkoholu a zapálenie výparov. Vo chvíli, keď sa všetok alkohol spáli, oheň sám zhasne a v jedle zostanú len šťavy a delikátna chuť. Prebytočný tuk zhorí spolu s alkoholom.
Aký alkohol zvoliť?
Pre tento účel sa najčastejšie využíva koňak, rum, brandy, vodka či likér s minimálnym obsahom alkoholu 40 %. Výber sa vždy riadi chuťou podávaného jedla.
Pre mäso je vhodné použiť koňak alebo whiskey. Pri sladkých dezertoch naopak voľte rôzne likéry a biely rum.
Čo flambovať?
Flambovať môžete takmer čokoľvek, či už ide o rôzne druhy mäsa, rýb, múčniky, ovocie, nápoje ale aj zmrzlinu a niektoré polievky.
Medzi najobľúbenejšie patria napr. flambované palacinky, vanilková zmrzlina, broskyne, bifteky či niektoré druhy rýb.
Vybavenie
Bez základného vybavenia by to nešlo. Ak sa teda rozhodnete vyskúšať túto techniku doma, určite by vám nemali chýbať tieto pomôcky:
- hlbšia teflonová panvica s dlhou rukoväťou
- kuchynské kliešte
- poháre s kvalitným alkoholom
- dlhý kuchynský zapaľovač alebo zápalky
- nahriate taniere
Základné desatoro
- Voľte 40 – 50 % alkohol.
- Múčniky prelievajte cca 20 ml alkoholu a pred zapálením posypte tenkou vrstvou cukru.
- Mäso prelievajte cca 30 ml alkoholu.
- Nahriaty alkohol nalievajte vždy z pohára. Pri nalievaní z fľaše by hrozila explózia.
- Ideálna teplota pokrmu na flambovanie je cca 50 °C, ale nesmie sa variť.
- Alkohol nikdy nenalievajte na príliš rozpálenú panvicu.
- Pred nalievaním alkoholu odstráňte panvicu z ohňa.
- Zapaľujte len uvoľnené výpary, NIE alkohol.
- Po naliatí likérov pokrm rýchlo zapáľte, aby sa alkohol nestihol nasať do jedla a nezmenil jeho chuť.
- Vždy majte poruke pokrievku na prípadné uhasenie plameňov.
TIP:
Lepší efekt zaistíte mletím čierneho korenia nad plameňom.