S príchodom jari sa spájajú aj prechádzky prírodou, zbieranie húb, kempovanie, pre tých odvážnejších aj spanie pod širákom. Keď sa už niektorí z nás rozhodnú vyraziť do prírody na dlhší čas, skôr alebo neskôr príde hlad. Nie je ale dôvod čohokoľvek sa obávať. Stačí pár základných tipov, rád a receptov a z víkendového pobytu môžete ľahko vyčarovať nezabudnuteľný zážitok.
Ak so sebou nemáte dostatok tekutín, nemusíte byť zúfalí. Stačí nájsť najbližší potôčik, nabrať vodu a v kotlíku (samozrejmá výbava každého správneho zálesáka) uvariť pravý ovocný čaj z čučoriedok, malín či jahôd. Opadané lístky či ihličie vášmu zdraviu tiež neuškodia. Ani v prípade hladu nie je potrebný návrat do mesta k najbližším potravinám. Existuje veľký výber špekáčikov a konzerv, ktoré si môžete pripraviť na cestu a zjesť len tak, alebo si ich môže ohriať. Vynikajúce sú aj pečené jablká, cibuľa alebo zemiaky. Navyše má taká menšia prírodná hostina aj svoje romantické čaro.
Jedným z tradičných jedál pri kempovaní a pre zálesákov je pravý kotlíkový guláš. Ten si môžete pripraviť hneď v niekoľkých variantoch – hríbový, maďarský, cigánsky či hovädzí. V lese asi všetky suroviny nenájdete, môžete mať ale menšiu zásobu surovín z domova a napr. práve nájdenými čerstvými hubami chuť len doladiť. To je aj jedna z veľkých výhod kotlíkového guláša. Môžete si doň pridať presne to, na čo máte chuť a čo vám príroda ponúkne.
My vám dnes prinášame 2 základné recepty na kotlíkový guláš, ktorý je nielen jednoduchý na prípravu, ale ide aj o veľmi chutný variant, ktorý nasýti veľa stravníkov. Množstvo surovín si totiž môžete ľubovoľne prispôsobovať.
Kotlíkový guláš s klobásou (pre 4 osoby)
Ingrediencie:
- 2 klobásky
- 4 huby – ideálne šampiňóny
- 4 väčšie zemiaky
- 1 cibuľa
- 200 ml kyslej smotany (podľa chuti)
- 2 PL oleja alebo masti
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletej papriky
- soľ a čierne korenie
Postup:
Najemno nakrájanú cibuľku osmažte dozlata. Potom pridajte na kolieska nakrájanú klobásku a asi po dvoch minútach aj cesnak a na plátky nakrájané huby (môžete použiť aj tie, ktoré práve nájdete v lese). Všetko dôkladne premiešajte, po 3 – 4 minútach pridajte aj mletú papriku a zalejte asi litrom vody.
Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte a za občasného premiešania varte asi 15 minút, než zemiaky zmäknú. Na záver prilejte smotanu a stiahnite z ohňa. Kotlíkový guláš môžete podávať s chlebom.
Hovädzí kotlíkový guláš (pre 10 osôb)
Ingrediencie:
- ½ kg hovädzieho mäsa
- ½ kg bravčového mäsa
- ½ kg zemiakov
- ½ kg cibule
- 2 ks paradajok
- 1 ks papriky
- 2 ks feferónky
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 2 PL masti
- 1 KL mletej papriky
- ½ KL čierneho korenia
- ½ KL soli
- ½ KL majoránu
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažte na masti dozlata, pridajte mletú papriku a paradajkový pretlak a chvíľu restujte. Potom pridajte na kocky nakrájané hovädzie mäso, feferónky podľa chuti, vodu a duste na polomäkko. Vodou podlievajte podľa potreby. Pridajte opäť na kocky nakrájané bravčové mäso a pokračujte v dusení na polomäkko. Na zahustenie môžete na začiatku dusenia pridať jeden nastrúhaný zemiak.
Nasledujú na kocky nakrájané zemiaky. Tesne pred dovarením zemiakov pridajte nakrájanú papriku, paradajky, soľ a korenie podľa chuti. Po odstavení z ohňa dochuťte majoránom.
Veríme, že si výborne pochutíte, či už si budete túto pochúťku pripravovať doma alebo v lese.