Dovolila by som si tipnúť, že krkovička je najčastejším grilovacím artiklom na českých roštoch. Pre mňa to ale vždy bol obávaný kus mäsa. Ľahko sa vysuší a stuhne. V poslednom čase ale volím tento recept a musím priznať, že strach je preč. Síce stále radšej dávam pri grilovaní pozor a pozorne sledujem mäso, keď sa ale nezarozprávam a udržujem s mäsom dramatický očný kontakt, je vyhraté!
Mäso najlepšie deň vopred naložíme a to do zmesi medu, dijonskej horčice (tu veľmi agitujem za pravú dijonskú alebo domácu, mám rada aj vopred namiešané zmesi horčice s medom, vždy ale aj tak navrch med pridám) čili, zázvoru a pomarančovej šťavy. Dobrý je aj ananásový džús, ktorého stačí tri až päť lyžíc. Milovníci cesnaku sa nemusia zapierať, nie je v tomto prípade na škodu. Musím upozorniť, že výsledok bude sladší, ja ale mám mäsá na sladko veľmi rada. Ak by ste sa presne takého scenára obávali, uberte med, zázvorom ale rozhodne nešetrite. Dodá mäsu spoločne s ovocnou šťavou exotický twist, stále ale v kombinácii s dijonskou horčicou poteší aj konzervatívne české srdce. Pochopiteľne ešte pridáme olej.
Pri grilovaní mäso potierame zvyšnou marinádou. Najprv dajte mäso na miesto s najväčším žiarom a po dvoch minútach obráťte. Keď je sprudka opečené, preložte ho na okraj, kde ho nechajte minimálne 15 minút. Ja sa trošky krvi nebojím, naopak, ale záleží na vás. Dlhšie než 20 minút by som ale mäso netrápila.
Najradšej ku grilovanému mäsu pripravujem jednoduchý šalát, napríklad rukolu s červenou cibuľou, čiernym korením, citrónom a olivovým olejom. Navrch na grile ohriata pita a krásne nedeľné poludnie môže začať!