Toto je moja spomienka na detstvo. Moja mama vzala pretlak, zmiešala ho s trochou kečupu, cesnakom, cukrom, soľou a čiernym korením a natrela to na chleba, ktorý ugrilovala na rošte nad ohňom. Aj keď ma táto spomienka dojíma, predsa zo mňa nevyrástol milovník pretlaku. Rozhodne vám ale v realizácii pretlakovej verzie nebránim. Rada by som sa ale pochválila svojou verziou. Je rovnako jednoduchá, rovnako dobrá a rozhodne zdravšia.
Hlavnú rolu hrá paprika. Ak ste milovníci ajvaru, toto je vaša jasná voľba! Nikdy som tento recept neskúšala s inými než červenými paprikami a kápiami, v zásade v tom ale nevidím žiaden stret záujmu. Môžete pokojne kúpiť v obchode aj trikolóru.
Papriky umyjeme, rozpolíme a nasucho ich vložíme do rúry piecť na 200 °C (alebo rovno na gril, ale tu je riziko, že by sa mohli spáliť a pritom nezmäknúť). Podľa druhu rúry sa môže dĺžka pečenia líšiť, zásadnou indíciou je ale čiastočné sčernanie šupky. Potom by sa mali papriky nechať krásne a jednoducho zlúpnuť. Vychladnuté ich rozmixujeme s jedným prelisovaným cesnakom. V tomto momente je pre mňa hotovo, milujem chuť upečenej papriky a cesnaku len tak. Ak by ste ale chceli vzniknutú omáčku zahustiť, veľmi odporúčam prihodiť do mixéra hrsť čiernych olív. Vznikne tým kompaktnejšia textúra a ľahšie sa rozotiera na chlieb. Soľ a čierne korenie je samozrejmosťou.
Po natrení dáme chlieb na gril a to najlepšie z oboch strán. Síce to bude trocha nemotorné a asi sa vám zašpiní gril, za trochu ohňovej patiny na chlebe to ale stojí. Chuťovo to totiž celému jedlu dosť pridá.
Chlieb je výborný ako príloha ku grilovanému mäsu. Funguje ale tiež sám o sebe alebo so šalátom. Ja som tentokrát zvolila tri šaláty na doplnenie. Starú českú klasiku – uhorkový šalát, šalát z grilovaného baklažánu a bulgurový šalát.
Uhorkový je asi každému známy, stačí nastrúhať uhorku, pokvapkať citrónom, osoliť, okoreniť a najmä pridať drvenú rascu.
Pečený baklažán sa výborne kombinuje s fetou a čerstvo nasekanou mätou (pozor nie piepornou!).
Všetku zeleninu doma je možné potom kombinovať s uvareným bulgurom, ktorý nikdy nezabudnite okoreniť a pokvapkať citrónom.
Dobrú chuť!