Ani na jeseň nemusíte prestať s grilovaním. Dni sú ešte krásne teplé a farebné, preto úplne zvádzajú k posedeniu vonku pri grile. Využite tentokrát dary jesene, obľúbených sliviek. Neobvyklá korenená omáčka s trochou likéru vám bude pripomínať džem. Skvele doplňuje štavnatú grilovanú bravčovú panenku, ktorá svoju chuť sliviek a slaniny dostala z náplne, ktorú sme do nej pripravili.
Mäso
- 600g bravčovej panenky
- soľ
- korenie
- 100g anglickej slaniny
- 4 slivky
Omáčka
- 25 veľkých sliviek
- 100g anglickej slaniny
- 5 lyžíc trstinového cukru
- korenie
- soľ
- čerstvý tymián
- 2 lyžice balzamikového octu
- 3 lyžice likéru Cointreau
Anglickú slaninu na omáčku nakrájajte na kostičky a dajte opekať na panvičku. Slivky na omáčku nakrájajte na polovice. Osem sliviek nechajte stranou, zbytok pridajte k anglickej slanine. Premiešajte a opekajte spoločne na strednej teplote. Slivky sa rozvaria a postupne začnú tmavnúť.
Pridajte balzamiko a Cointreau a zvýšte teplotu, aby sa vyvaril alkohol a štipľavá chuť octa. Často miešajte, aby sa omáčka neprychytila. Vysypte cukor, znížte teplotu a nechajte cukor rozpustiť.
Dochuťte soľou, korením a tymiánom. Nakoniec pridajte i ostatné slivky, ktoré už len asi dve až tri minúty prevarte v omáčke, aby zostali v celku.
Bravčovú panenku umyte, osušte a nakrájajte na valčeky hrubé asi 5 centimetrov. Slivky si nakrájajte na malé kúsky a každý kúsok slivky zabaľte do malého plátku anglickej slaniny. V strede každého valčeka z panenky urobte nožom dieru a vmačknite do nej slivku v slanine.
Medailónky z bravčovej panenky zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
Grilujte na oboch stranách, z každej strany len pár minút, aby mäso nebolo príliš vysušené. Podávajte s horúcou omáčkou, čerstvým pečivom alebo opečenými zemiakmi.