Bravčová panenka so slivkami a anglickou slaninou

12.09.2018

Ani na jeseň nemusíte prestať s grilovaním.  Dni sú ešte krásne teplé a farebné, preto úplne zvádzajú k posedeniu vonku pri grile. Využite tentokrát dary jesene, obľúbených sliviek. Neobvyklá korenená omáčka s trochou likéru vám bude pripomínať džem. Skvele doplňuje štavnatú grilovanú bravčovú panenku, ktorá svoju chuť sliviek a slaniny dostala z náplne, ktorú sme do nej pripravili.

 

Mäso

  • 600g bravčovej panenky
  • soľ
  • korenie
  • 100g anglickej slaniny
  • 4 slivky

Omáčka

  • 25 veľkých sliviek
  • 100g anglickej slaniny
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • korenie
  • soľ
  • čerstvý tymián
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 3 lyžice likéru Cointreau

Anglickú slaninu na omáčku nakrájajte na kostičky a dajte opekať na panvičku. Slivky na omáčku nakrájajte na polovice. Osem sliviek nechajte stranou, zbytok pridajte k anglickej slanine. Premiešajte a opekajte spoločne na strednej teplote. Slivky sa rozvaria a postupne začnú tmavnúť.

Pridajte balzamiko a Cointreau a zvýšte teplotu, aby sa vyvaril alkohol a štipľavá chuť octa. Často miešajte, aby sa omáčka neprychytila. Vysypte cukor, znížte teplotu a nechajte cukor rozpustiť.

Dochuťte soľou, korením a tymiánom. Nakoniec pridajte i ostatné slivky, ktoré už len asi dve až tri minúty prevarte v omáčke, aby zostali v celku.

Bravčovú panenku umyte, osušte a nakrájajte na valčeky hrubé asi 5 centimetrov. Slivky si nakrájajte na malé kúsky a každý kúsok slivky zabaľte do malého plátku anglickej slaniny. V strede každého valčeka z panenky urobte nožom dieru a vmačknite do nej slivku v slanine.

Medailónky z bravčovej panenky zo všetkých strán osoľte a okoreňte.

Grilujte na oboch stranách, z každej strany len pár minút, aby mäso nebolo príliš vysušené. Podávajte s horúcou omáčkou, čerstvým pečivom alebo opečenými zemiakmi.

Nenechajte si uniknúť nové články