Niekoľko rád a byliniek, bez ktorých sa nezaobídete

12.03.2015

Bylinky dodávajú grilovanému mäsu či zelenine úžasnú arómu a lahodnú chuť. Bez nich sa pri grilovaní proste nezaobídete. Výber je v súčasnosti v supermarketoch, alebo napríklad aj na farmárskych trhoch, veľký. Záleží len na vašej chuti. Môžeme ich používať nielen do marinád, ale majú aj mnoho ďalšieho využitia.

Pred samotným grilovaním si najskôr ujasnite, či použijete čerstvé alebo sušené bylinky. Tie čerstvé dodávajú jedlu výraznejšiu chuť a arómu. Bylinky môžeme rozdrviť v mažiari alebo nasekáme nožom. Sušené byliny sú ľahšie dostupné a môžeme sa nimi predzásobiť na celú sezónu. Pridávame ich rovno do marinád a zalievame ich olejom. Ten pomôže a zvýrazní ich chuť.

Cesnak a jeho typickú arómu pozná každý. Vedeli ste ale, že sa výborne hodí nielen na nakladanie, ale že ho môžeme aj grilovať? Stačí hlavičky rozpoliť, mierne osoliť, okoreniť čiernym korením a pokvapkať olejom. Pozvoľna prepečený cesnak sa hodí ako pikantná príloha k všetkým pečeným mäsám.

bylinky_1

Zväzok byliniek, ako napríklad oregano, tymian alebo rozmarín, môžete tiež použiť na potieranie mäsa. Tým získa krásnu vôňu. Gurmáni môžu vytvoriť z byliniek postieľku, ktorá sa výborne hodí pre pomaly pripravované mäso. Nezabudnite bylinky poriadne namočiť, aby žiar vydržali. To isté platí aj pre rozmarín, ktorý môžete využiť ako ihlicu pri grilovaní kuracieho alebo jahňacieho mäsa. Jeho silnú arómu môžete využiť a jeho namočené stonky pridať priamo na uhlie. To dodá vášmu jedlu krásne jemnú vôňu.

bylinky_3

A ak ste to s množstvom jedla pri grilovaní prehnali, aj tu môžete dôverovať liečivej sile byliniek. Výborne zaberá mätový či kamilkový čaj, ktorý vás z následkov hodokvasu spoľahlivo dostane. Bylinky majú mnoho využitia. Dodajú nášmu jedlu charakteristickú chuť, ktorá povýši grilovanie na neopakovateľný kulinársky zážitok.

Nenechajte si uniknúť nové články