Rovnako ako pri každom varení, aj príprava steaku má svoje základné postupy. Nejde len o to, ako mäso prepiecť. Celý proces totiž začína už dávno predtým. Ako sa teda dopracovať k dokonalému steaku, po ktorom sa budete oblizovať až za ušami?
1. Pri grile to začína
Úplným základom chutného steaku je kvalitný gril. Na výber máte gril elektrický, plynový alebo gril na drevené uhlie. Je len na vás, ktorý si zvolíte. Rozhodne sa tu ale nevyplatí šetriť. Viac tu.
2. Čistenie
Čistota pol zdravia. Pri grilovaní dvojnásobne. Preto čistotu svojho grilu rozhodne nepodceňujte. V ideálnom prípade je dobré očistiť gril pred aj po grilovaní. Ako na to, nájdete tu.
3. Mäso
Bez kvalitného mäsa neurobíte žiadnu veľkú slávu. Voliť môžete medzi bravčovým, hydinovým a hovädzím mäsom. Nespornou výhodou bravčového mäsa je šťavnatosť vďaka vyššiemu obsahu tuku. Záleží ale len na vašej chuti a druhu mäsa, ktorý preferujete.
Mäso ale v žiadnom prípade nenaklepávajte. 2 až 3 cm silné steaky len jemne poklepte kĺbmi ruky. Ďalšie tipy tu.
4. Nakladanie
Nakladanie čiže marinovanie je nedeliteľnou súčasťou každého grilovania. Mäso tak získa potrebnú šťavnatosť a požadovanú chuť. Dĺžka naloženia sa líši podľa druhu mäsa, ktoré zvolíte. Hydinovému mäsu stačí pár hodín, hovädziemu a bravčovému mäsu venujte v ideálnom prípade celý deň. Na českom trhu existuje veľké množstvo marinád, najlepšia je ale domáca príprava, keď do oleja pridáte ľubovoľné korenie, cesnak, cibuľu, pivo, prípadne víno.
5. Pred grilovaním
Aspoň hodinu pred samotným grilovaním vyberte z chladničky vopred pripravené a naložené steaky. Je totiž dobré nechať mäso dosiahnuť izbovú teplotu. Chuť sa tak zintenzívni a čas grilovania sa skráti.
6. Žeravenie
V prípade, že máte elektrický gril, stačí počkať, než sa rozpáli. Ak ale grilujete na grile na drevené uhlie, je treba začať so žeravením aspoň 20 minút vopred, aby gril dosiahol žiar požadovanej teploty.
7. Pomôcky
Pri grilovaní môžete využiť mnoho pomôcok, ktoré vám prácu veľmi uľahčia. Sú nimi ihly, alobal, prípadne grilovacie hliníkové tácne. Ihly využijete pri príprave najrôznejších špízov. Do alobalu zase môžete zabaliť zemiaky a zeleninu a neprídete tak o chutnú šťavu. V prípade prípravy steakov si môžete pomôcť hliníkovými tácňami. Budete tak mať istotu, že sa vám mäso neprichytí na rošt a aj samotné čistenie bude oveľa jednoduchšie. Zabránite aj odkvapkávaniu šťavy a vzniku škodlivých látok.
Tip: Proti prichyteniu mäsa stačí potrieť ihlu či rošt olejom alebo kožou zo slaniny.
8. Grilovanie
Čas grilovania steakov sa líši podľa druhu mäsa. Pri bravčovom a hydinovom mäse sa neodporúča neprepečenie ani stredné prepečenie. Krvavé aj ružovkasté mäso vám môže spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Morčacím steakom a prsiam preto doprajte aspoň 15 minút v žiari, bravčovým kotletám a steakom minimálne 12 minút. Vhodné nie je ani umývanie mäsa. Radšej použite len vlhkú utierku a mäso zľahka utrite.
Najdôležitejším pravidlom pri samotnom grilovaní je grilovanie v žiare, nie v ohni. So solením mäsa počkajte až na záver. Skôr sa upečie a navyše si ponechá viac šťavy. Ďalšie tipy tu.
Pozor! Do mäsa nikdy nepichajte. Na otáčanie vždy použite kliešte.
9. Omáčky
K mäsu môžete podávať ľubovoľné omáčky. Tu opäť záleží len na vašej chuti. Na českom trhu existuje široká ponuka najrôznejších omáčok. Vyberať môžete z pikantných, sladkokyslých, ovocných až po jemné smotanové. Ak ale máte chvíľu čas, môžete si vytvoriť vlastné. Pár nápadov nájdete tu.
10. Podávanie a prílohy
Steak nechajte po odstránení z grilu aspoň 5 minút na teplom mieste tzv. oddýchnuť. Až potom servírujte.