Nie ste spokojní s kvalitou údených výrobkov, ktoré sa dajú bežne kúpiť v supermarketoch? Vyrobte si vlastné! Príprava nie je zložitá, stačí mať dostatok dobrého mäsa, udiareň a trochu trpezlivosti. A s naším jednoduchým návodom to bude hračka. Stačí mať šikovné ruky a pár pomocníkov.
Vybrané mäso nakrájame na malé kúsky. Použiť môžeme hovädzie predné alebo zadné, zverinu alebo bravčové. Pozor si musíme dávať na vyvážený pomer tučného a chudého mäsa, aby nám klobásky držali pekne pohromade. Mäso pokrájame na kúsky, nasolíme a necháme pár dní preležať.
Mäso nameľte najemno a postupne doň primiešajte vodu. Vďaka nej sa utvorí mazľavá mäsová zmes, ktorá je hlavnou náplňou klobások.
Nesmiete zabudnúť zmes poriadne ochutiť. Medzi najdôležitejšie korenie patrí červená paprika, čierne korenie, drvená rasca a cesnak. Najlepšie slovenský, pikantný a s plnou chuťou.
Pomleté mäso pridáme do plničky. Pripravíme si očistené črevá, do ktorých budeme tlačiť pripravenú zmes. Tie pred použitím namočíme.
Črevá stále plníme a otáčaním tvoríme jednotlivé nožičky klobás, ktoré by mali byť rovnako dlhé.
Medzitým poriadne prehrejte udiareň. Dobre sa na to hodia grilovacie brikety, ktoré vydržia dlho žeravé. V udiarni udržujte teplotu okolo 80 stupňov a údime šesť hodín.