Druhy mäsa

14.07.2016

Grilovanie, smaženie, varenie, dusenie. Mäso si môžete pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Či je to mäso bravčové alebo hovädzie, nájdu sa časti, ktoré sú na určité spracovanie priamo stvorené. Ako teda rozpoznať, ktorý kúsok je na čo vhodný? To vám dnes poradíme.


Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je charakteristické svojou červenou farbou, ktoré môžete pripravovať na najrôznejšie spôsoby, či už ako celok, plátky alebo mleté na prípravu fašírok či hamburgerov.

krava
1. Krk | 2. Vysoká roštenka | 3. Nízka roštenka | 4. Orech | 5. Zadné mäso | 6. Sviečkovica | 7. Stehno – Vrchný šál | 8. Stehno – Spodný šál | 9. Falošná sviečkovica | 10. Chvost | 11. Pliecko | 12. Rebro | 13. Pupok | 14. Predná nožina (glejovka) | 15. Zadná nožina (glejovka)

Akostné triedy hovädzieho mäsa

1. trieda – sviečkovica, stehno
2. trieda – roštenka, plece a podplecie
3. trieda – rebro, krk, hruď
4. trieda – špička krku, nožina (glejovka), pupok

Ktoré mäso je na čo dobré?

Pečenie – sviečkovica, stehno, roštenka, vysoké pliecko, okrúhle pliecko

Dusenie – sviečkovica, stehno, roštenka, vysoké pliecko, okrúhle pliecko, krk

Smaženie – sviečkovica, okrúhle pliecko

Opekanie na ražni – sviečkovica, okrúhle pliecko

Na vývar – špička krku, rebro, hruď, pupok, bok

Varenie – pliecko, rebro, hruď, nožina, pupok, bok

 

Bravčové mäso

Bravčové mäso má svetlo ružovú farbu a je tučnejšie. Všeobecne platí, že čím je mäso tučnejšie, tým menej bielkovín obsahuje.

Veľmi je obľúbené najmä na dedinách, kde je samotná zabíjačka spojená so zábavou a hodmi, ktoré sa konajú prevažne v zimných mesiacoch.

prase
1. Rypák | 2. Hlava | 3. Ucho | 4. Lalok | 5. Pliecko | 6. Krkovička | 7. Bok | 8. Pliecko | 9. Chrbtová slanina | 10. Karé | 11. Rebierko | 12. Chvostík | 13. Bôčik | 14. Stehno | 15. Kolienko |

Akostné triedy bravčového mäsa

trieda – stehno s kosťou aj bez kosti, karé, panenská sviečkovica, krkovička
trieda – pliecko
trieda – hlava kolienka, zadná časť bôčika, chvostík, nožičky, hlava

Ktoré mäso je na čo dobré?

Pečenie – krkovička, pliecko, bok, koleno predné i zadné

Smaženie – krkovička, pliecko, karé, stehno

Grilovanie – krkovička, pliecko, karé, bok

Varenie – pliecko, koleno predné i zadné, hlava, nožičky

Údenie – krkovička, bok, koleno predné i zadní

Mletie – pliecko

Opekanie na ražni – karé, stehno

Dusenie – bok

Nenechajte si uniknúť nové články