Niekedy je fajn mať veci v živote jednoduché. Predstavte si, že ste zamilovaní do krásneho chlapca a všetko je super. Nedá vám to a snažíte sa to vo svojej hlave stále kaziť komplikáciami, pretože neviete a vlastne sa bojíte mať veci v živote priamočiare? Tak tento recept je presne to, čo by ste si v hlave mali uvariť a prestať riešiť…ehm…hlúposti. Skúste si vsugerovať, že niekedy stačí jeden syr, jedno ovocie a jeden ocot a môžete byť celkom dlho bezstarostne happy. Deal?
Syr Halloumi je pre mnohých na Slovensku možno neznámy, ale vo východnom Stredomorí patrí k syrovým superstar. Často si ho môžete dať nakladaný alebo práve tepelne upravený, pretože sa teplom nerozteká. Sám o sebe má gumovitú textúru, a ak by ste v ňom hľadali fetu, budete sklamaní. Okrem arabských a tureckých obchodov ho môžete kúpiť v Prahe v Marks&Spencer. Žltý melón nájdete dnes v každom supermarkete. Čo sa balzamikovej redukcie týka, tak Yotam Ottolenghi, môj milovaný šéfkuchár, radí na tieto redukcie kupovať skôr lacnejší ocot a neplytvať na ne nejakou drahou octovou fajnovkou.
Syr môžeme marinovať v olivovom oleji s bylinkami. Odporúčam mätu, ale nie piepornú. Potom ho ogrilujeme, až má na sebe krásnu opečenú mriežku. Medzitým si môžeme v kastróliku pripraviť balzamikovú redukciu, ktorá spočíva v obyčajnom vyvarení octu. Je potrebné ho stále miešať a „vychytať“ moment, keď je z neho už sirup. Potom ho musíme rýchlo odstaviť, inak sa z neho stane olepená nepoužiteľná hmota. Nalejeme ho priamo na syr a servírujeme s melónom. Za mňa pečivo netreba. Ako ľahký letný obed alebo večera funguje výborne. Ako predjedlo na fancy grilovacej akcii len zažiarite. A veci v hlave aj na tanieri máte krásne zrovnané!