Úspech a pochvalu pri grilovaní nám nezaistia len najlepšie suroviny a bezkonkurenčné recepty, ale tiež to, ako čistý máme gril. Ten nesmieme zabudnúť vyčistiť po každom použití. Jedlo sa neprichytáva a mastnota neovplyvňuje chuť pripravovaného jedla. Nečistoty, ktoré budú veľkou teplotou kvapkať na žeravé uhlie, môžu dokonca pri odparovaní uvoľňovať karcinogénne látky. Pri jeho čistení existujú pravidlá, ktoré sa musia dodržať. Nezničíme si gril, a zároveň nám to nebude trvať dlho.
Na griloch na drevené uhlie najväčšie nečistoty najskôr odstráňte pomocou drôtenej kefy. Dávajte si ale pozor, nech urputným škrabaním nepoškodíte rošt. Potom, keď sa zbavíte toho najhoršieho, použite špongiu a špeciálny čistič. Veľmi dobre zaberá prípravok Drana gril, ktorý vás rýchlo a šetrne zbaví mastnoty a nečistôt. Ak chcete skúsiť radu našich babičiek, skúste obyčajnú cibuľu. Tú rozkrojte napoly a napichnite na vidličku. Pomalým prechádzaním po teplom grile sa uvoľnia špeciálne enzýmy obsiahnuté v cibuli, ktoré majú čistiaci účinok.
Čistenie plynových grilov je podobné ako tých na drevené uhlie. Najskôr mechanicky odstránime najväčšie nečistoty, a potom nastavíme na najvyššiu teplotu a priklopíme vekom. Tak ho necháme desať minút a nakoniec vydrhneme kefou.
Pamätajte, že čistenie grilu je dôležité nielen pre chuť jedla, ale aj pre naše zdravie a nemali by sme tento rituál podceňovať. A nebojte, vďační stravníci vám po dobrej večeri určite pomôžu.