Spojenie citrónu a kuracieho mäsa je menej tradičná kombinácia ako citrón a ryby, ku ktorej citrón doporučujeme veľmi často. Citrón dodá sviežu, letnú chuť nielen kuraciemu mäsu, ale tiež omáčke, ktorú pripravíte k špízom.
Citrón získa grilovaním intenzívnejšiu chuť, ale zároveň trochu poľaví jeho kyslosť. Túto chuť potom skvelo doplňujú listy čerstvého tymiánu.
Tip na grilovanie, keď máte čas naložiť mäso:
Pripravte si 200g bieleho jogurtu, ktorý ochutíte soľou, korením, tymiánom a jedným citrónom. Do tejto marinády naložte kuracie mäso cez noc. Až potom pripravte špízy.
Suroviny
- 400 g kuracích pŕs
- 2 červené cibule
- 3 citróny
- 400 g smotanového jogurtu
- soľ<
- rúžové korenie
- čerstvý tymián
- zemiaky – ako príloha
- 4 lyžice olivového oleja
Postup
Zemiaky, ideálne mladé, umyte a nakrájate aj so šupkou. Dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali drtené rúžové korenie. Časť zemiakov môžete vybrať skôr, dokiaľ niesú úplne mäkké a použite ich na časť špízu. Zbytok varte, takmer domäkka.
Kuriacie prsia umyte, osušte a nakrájajte na kocky. Cibuľu osúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Dva citróny nakrájajte na väčšie kusy.
Na špízy môžete napichovať rôzne kombinácie. Kuracie mäso – kusy citrónu, kuracie mäso – predvarené zemiaky, kuriacie mäso – červenú cibuľu. Na jeden špíz môžete kombinovať tiež všetky uvedené suroviny.
Osoľte a okoreňte rúžovým korením. Dajte opekať na rozpálený gril. Posledný citrón rozkrojte na plátky a dajte tiež grilovať.
Uvarené zemiaky sceďte, premiešajte s olivovým olejom a dajte piecť do trúby na 230 °C, asi 15 minút. Dochrumkava.
Medzitím si pripravte citrónový dip. Jogurt ochuťte soľou, rúžovým korením a listami čerstvého tymiánu. Nakonieč do nej vymačkajte štavu z jednoho ugrilovaného citrónu.
Podávajte kuracie špízy, spolu s pečenými zemiakmi a citrónovým dipom.