Nákupom kvalitných nožov to nekončí. Ak chceme, aby nám vydržali čo najdlhšie, musíme ich aj čas od času brúsiť. Tupé nože v kuchyni nám urobia oveľa viac škody než úžitku. Ak nechcete utrácať peniaze a zveriť brúsenie všetkých nožov vo vašej kuchyni profesionálom, naučte sa to sami. My vám rýchlo a v bodoch ukážeme, ako na to. Nebojte, nie je to také zložité.
- Nenechajte si nože nikdy úplne stupiť. Nenechávajte brúsenie na poslednú chvíľu, keď nerozkrojíte ani rajčinu. Je oveľa jednoduchšie nôž brúsiť pravidelne. Nebudete mať potom toľko práce a samotné brúsenie vám pôjde rýchlejšie.
- Na domáce brúsenie si kúpte najlepšie syntetické keramické alebo diamantové brúsky. Všetky tieto kamene musia byť vlhčené vodou alebo olejom, aby nedochádzalo k upchávaniu pórov kameňa oceľovým prachom.
- Samotné brúsenie má dve základné fázy. Najskôr nahrubo obnovíme líniu ostria. Potom jemnejšou brúskou upravíme ostrie noža do hladka. Pre najostrejšie nabrúsenie sú potrebné dva brúsne kamene s rozdielnou hrubosťou.
- Brúsime väčšinou proti ostriu a používame brúsku, ktorá je dostatočne veľká.
- Dodržujte rovnaký uhol, a to z každej strany podľa toho, na aký účel budete nôž používať. Ten správny uhol musíte počas brúsenia vyskúšať.
- Nesmiete ale zabúdať na to, že aj brúsenie potrebuje cvik. Začnite na nožoch, na ktorých vám tak nezáleží a postupne postupujte ďalej. Najdôležitejšie však je sa nezraniť. Ak máte akékoľvek pochyby, odneste predsa len nože do špecializovaného obchodu. Tam vám pomôžu a vaše ruky zostanú neporušené.