Na ostrie noža

07.05.2015

Nákupom kvalitných nožov to nekončí. Ak chceme, aby nám vydržali čo najdlhšie, musíme ich aj čas od času brúsiť. Tupé nože v kuchyni nám urobia oveľa viac škody než úžitku. Ak nechcete utrácať peniaze a zveriť brúsenie všetkých nožov vo vašej kuchyni profesionálom, naučte sa to sami. My vám rýchlo a v bodoch ukážeme, ako na to. Nebojte, nie je to také zložité.

na_ostri_noze_01

  1. Nenechajte si nože nikdy úplne stupiť. Nenechávajte brúsenie na poslednú chvíľu, keď nerozkrojíte ani rajčinu. Je oveľa jednoduchšie nôž brúsiť pravidelne. Nebudete mať potom toľko práce a samotné brúsenie vám pôjde rýchlejšie.
  2. Na domáce brúsenie si kúpte najlepšie syntetické keramické alebo diamantové brúsky. Všetky tieto kamene musia byť vlhčené vodou alebo olejom, aby nedochádzalo k upchávaniu pórov kameňa oceľovým prachom.
  3. Samotné brúsenie má dve základné fázy. Najskôr nahrubo obnovíme líniu ostria. Potom jemnejšou brúskou upravíme ostrie noža do hladka. Pre najostrejšie nabrúsenie sú potrebné dva brúsne kamene s rozdielnou hrubosťou.
  4. Brúsime väčšinou proti ostriu a používame brúsku, ktorá je dostatočne veľká.
  5. Dodržujte rovnaký uhol, a to z každej strany podľa toho, na aký účel budete nôž používať. Ten správny uhol musíte počas brúsenia vyskúšať.
  6. Nesmiete ale zabúdať na to, že aj brúsenie potrebuje cvik. Začnite na nožoch, na ktorých vám tak nezáleží a postupne postupujte ďalej. Najdôležitejšie však je sa nezraniť. Ak máte akékoľvek pochyby, odneste predsa len nože do špecializovaného obchodu. Tam vám pomôžu a vaše ruky zostanú neporušené.

Nenechajte si uniknúť nové články