Než začnete grilovať…

23.05.2018

Ako dobre bude chutiť ugrilovaný steak, neovplyvňuje len kvalita mäsa alebo marináda, ale z veľkej časti i palivo, ktoré by malo zachovať prirodzenú chuť mäsa. Brikety a uhlíky teda vyberajte pozorne a nesiahnite hneď po prvých briketách v regáloch. Nejde totiž iba o chuť a vôňu mäsa, ale aj o zdravie. Grillzóna vás ani tentokrát nenechá tápať a prevedie vás výberom a použitím brikiet a uhlíkov od začiatku do konca.

Pokiaľ ste ako väčšina Slovákov dali prednosť šikovným prenosným grilom pred drahšími plynovými či elektrickými grilmi, čítajte ďalej. Nech už sa jedná o kvalitný liatinový gril alebo menší kýblik na grilovanie, vždy budete potrebovať dobré palivo.

 

Čím sa teda pri výbere riadiť a čoho sa vyvarovať?

1. Naštiepanému drevu. Siahnite po uhlí alebo briketách.

Naštiepané drevo, je nenahraditeľné pri romantickom táboráku, ale pri grilovaní vám nebude tak dobre horieť. Omnoho pohodlnejšie a funkčnejšie sú grilovacie brikety a uhlie, ktoré na trhu nájdete v mnoho variantoch. Grilovacie brikety vám chytia rýchlo a bez problému, ale dohoria rýchlejšie než drevené uhlie, ktoré drží dlho, ale pri zapaľovaní si žiada viac vašej trpezlivosti. Záleží na tom, čo práve grilujete. Napríklad na steaky sa viac hodia PE-PO grilovacie brikety, ktoré pekne chytia na začiatku, a postupné znižovanie teploty sa postará o perfektne dorobený plátok mäsa.

2. Pozor na zdravie škodlivé látky

Zdravie je vždy na prvom mieste, a tak čítajte pozorne a na obale výrobku si skontrolujte, či odpovedá európskym a medzinárodným normám. Pálenie nekvalitným nekvalitných brikiet môžu vznikať zdravie nebezpečné látky, preto keď po zapálení ucítite nepríjemný zápach, spozornite a palivo radšej vymeňte.

3. Keď sa drevené uhlie drolí

U dreveného uhlia poznáme kvalitu na prvý pohľad podľa veľkosti. Čím rovnomernejšie kúsky do 10 cm, tým lepšie. Uhlie by tiež malo držať pohromade, pokiaľ sa uhlíky príliš sypú a vzniká z nich prach a drť, neveští to nič dobrého pre vašu grilovačku. Drevené uhlie od PE-PO je k vášmu zdraviu úplne šetrné. K jeho výrobe sme použili tvrdé drevo, ktoré zaručuje dlhšie a stabilnejšie horenie.

Vybrali ste palivo? Teraz ho ešte správne zapáliť.

  1. Pre začiatok hoďte do grilu okolo 10 kusov brikiet či uhlíkov, použite podpalovač a gril rozpáľte.
  2. Nechajte gril neprikrytý, nech sa všetko dobre rozpáli, a postupne pridávajte ďalšie palivo.
  3. Počkajte, až palivo zbledne a pokryje sa vrstvou popola, a až potom na gril položte jedlo.
  4. Užite si pohodlnú grilovačku.

Nenechajte si uniknúť nové články