Základná majonéza
- 3 žĺtka
- 270 – 400 g olivového alebo slnečnicového oleja
- 2 – 4 lyžice bieleho vinného octu alebo citrónovej štavy
- ½ malej lyžičky horčice
- soľ
Všetky suroviny, z ktorích pripravujeme domácu majonézu, musia mať izbovú teplotu. Vyberte ich preto z ladničky či špajze aspoň hodinu až dve pred samotným varením.
Pracujte s ručným mixérom, šlahajte na strednej rýchlosti. Môžete šlahať aj ručne. Pripravte si nahriatú a suchú misu.
Najprv šlahajte dve minúty samotné žĺtka. Pridajte soľ, ocot (alebo citronovú štavu) a horčicu. Radšej menej, dochutiť môžete aj na konci. Až žĺtka trocha zhustnú, môžete začať pridávať olej. Ten pridávajte veľmi pomaly, radšej po kvapkách. Hustejšia zmes a krémovitosť majonézy znamenajú, že môžete začať olej prilievať trocha rýchlejšie.
Radšej pridajte minimálne množstvo oleja z rozpisu surovín. K naozaj veľkému žĺtku môžete pridať maximálne 180 g majonézy. Keď pridáte viac, majonéza bude riedka. Takže radšej menej.
Dochuťte soľou, čiernym mletým korením a malým množstvom horčice. Skladujte v chladničke.
Základnú majonézu môžete ďalej dochucovať.
Majonéza s pečeným cesnakom
- 1 šálka základnej majonézy
- 2 hlavičky cesnaku
- soľ
- mleté korenie
- olivový olej
Cesnakom odrežte vršok, dajte do menšieho pekáču. Ľahko osoľte a okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom. Pečte na na 160 °C, asi hodinu. Mäkký cesnak vylúpte zo šúpok a dajte do základnej majonézy.
Osoľte soľou a korením. Premiešajte vidličkou, tým taktiež rozomeliete cesnak na jemno.
Majonéza s limetkou a chilli
- 1 šálka základnej majonézy
- 1 limetka
- chilli podľa chuti
- soľ
Nastrúhajte kôru z limetky do majonézy. Pridajte štavu z polovice limetky a tiež sušené chilli a soľ. Premiešajte.
Majonéza s paradajkami
- 1 šálka majonézy
- 10 cherry paradajok
- soľ
- mleté korenie
Majonézu rozmixujte s cherry paradajkami tyčovým mixérom. Dochuťte soľou a mletým korením. Môžete pridať taktiež bazalku.