Okoreňte si život

17.08.2016

Žiadna správna grilovačka sa nezaobíde bez lahodného mäsa a zeleniny. Spôsobov, ako získať dokonalú chuť je veľa. Základom sú ale vždy kvalitné suroviny a korenie, ktoré doladí finálnu chuť a vytvorí z jedla tú pomyselnú čerešničku na torte.

Každé korenie vyniká inou chuťou, a preto je dobré vedieť, k čomu sa najlepšie hodí a kedy ktoré zvoliť. Jedným z najznámejších je napríklad cesnak, ktorý má skvelé antibakteriálne účinky, zabraňuje množeniu bacilov a chráni naložené mäso. Čili zase dodáva jedlu výrazne pikantnú chuť. Oregano, charakteristické pre taliansku kuchyňu, výborne podtrhne chuť pečenej hydiny či bravčového mäsa.
Rozmarín, jednu z najaromatickejších byliniek, zase môžete zvoliť na pečené mäso. Pozor ale na množstvo. Ani rasca by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Výborne dochutí zeleninu a navyše účinkuje proti nadúvaniu. Výpočet by mohol byť takmer nekonečný. Dnes sa ale zameriame na zmesi korenia, ktoré sa pri grilovaní tešia veľkej obľube.

Hotové zmesi si môžete bežne zakúpiť v akomkoľvek obchode. Tie sú ale prevažne založené na soli a čo si budeme nahovárať, chuť nie je nijako výnimočná. Ak si chcete pripraviť mäso, zeleninu či čokoľvek iné na grile (aj pri bežnom varení), rozhodne sa vyplatí zakúpiť si korenie v špecializovanej predajni a zmes si doma urobiť svojpomocou.

Grilovacie korenie

  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička štipľavej papriky
  • 1 lyžička sušeného alebo čerstvo nadrveného cesnaku
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička šalvie

shutterstock_107738948

Bylinková zmes

  • 1 lyžička rozmarínu
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička bazalky
  • 1 lyžička tymianu
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička cesnaku
  • olivový olej
    Bylinky zmiešajte v mažiari s olivovým olejom.

Štipľavá zmes

  • 1 lyžička štipľavej papriky
  • 1 lyžička kajenského korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 lyžičky prelisovaného cesnaku

Korenie na rybu

  • 1 lyžička bazalky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 lyžička tymianu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička saturejky
  • 1 lyžička senovky gréckej

shutterstock_133164698

Karí

  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička kardamónu
  • 1 lyžička klinčeka
  • 1 lyžička muškátového kvetu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička štipľavej papriky
  • 1 lyžička čierneho korenia

Tipy a rady

  1. Korenie kupujte v menšom množstve (ak je to možné, len na okamžité použitie).
  2. Chuť korenia zvýrazníte jemným opražením na panvici.
  3. Korením môžete prospieť tráveniu a zažívaniu.
  4. Korenie uchovávajte v sklenených dózach v suchu a temne.
  5. Pridaním oleja vytvoríte lahodnú marinádu.

Toto je len pár tipov, ako si doma vyčarovať jedinečné zmesi, ktoré dokonale podtrhnú každé vaše jedlo. Ak máte radi štipľavejšie, exotickejšie či naopak jemnejšie chute, nie je nič jednoduchšie, než si do vlastnej domácej zmesi namiešať presne to, čo vášmu jazýčku lahodí najviac.

Nenechajte si uniknúť nové články