Pekne z ostra

05.05.2016

Nôž je považovaný za jeden z najstarších nástrojov, ktorého história siaha až do epochy paleolitu, keď bol spolu s oštepom a lukom nutnou súčasťou každého lovca. Luk je v súčasnosti využívaný skôr v modernom desaťboji či ako záujmová činnosť, nôž sa ale stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov a prešiel mnohými vývojovými fázami.

Prvou formou noža bol obrúsený kameň, ktorý bol nahradený meďou, následne bronzom a potom železom a oceľou. V súčasnosti sa už stretávame s nožmi z najrôznejších materiálov od plastových až po keramické. Život bez nich si už asi ani nevieme predstaviť. V základnom princípe nám slúžia na krájanie, rezanie, sekanie a bodanie a jeho využitie nájdeme takmer vo všetkých oblastiach našich životov.

Druhy nožov

  • bojový nôž čiže útočný
  • britva čiže holičský nôž
  • keramický nôž
  • kuchynský nôž
  • lovecký nôž
  • multifunkčný nôž
  • príborový nôž čiže jedálenský
  • vrúbľovací nôž čiže očkovací
  • rybička alebo detský nôž
  • švajčiarsky nôž čiže zatvárací
  • vrhací nôž

Posekať, nakrájať

Základnou potrebou v kuchyni každého kuchára aj gazdinky je nôž. Kvalitný nôž! Kuchynské nože patria medzi jednu z najviac zastúpených kategórií nožov. Nájdeme tu nože porciovacie, vykrajovacie, mäsiarske, vykosťovacie, steakové, nože na chlieb, na syr, na šunku a mnoho ďalších. Vyznať sa v nich nie je ale vôbec jednoduché. Ak nie ste šéfkuchár, tak vlastne aj zbytočné. Existuje ale akási základná trojica nožov, ktoré využijete pre domáce použitie a nemali by vo vašej kuchyni chýbať.

  • Základný kuchársky nôž – perfektne v ruke sediaci ťažší nôž so širšou čepeľou s dĺžkou 15 – 20 cm.
  • Malý nôž – nôž na zeleninu.
  • Vlastný nôž – teda nôž podľa potreby. Pre niekoho to môže vyť vrúbkovaný nôž na pečivo, pre milovníkov rýb zase filetovací.

shutterstock_370310471
Každý správny muž má pri sebe nôž

Tento výrok pozná snáď každý z nás. V dobe, keď ešte internet nevládol svetu, bolo bežné, že malí chlapci behali vonku s klasickou rybičkou, vyrezávali do dreva najrôznejšie ornamenty, vyrábali si malé totemy a pilovali vetvičky, aby si mohli založiť oheň. Starší chlapci pri sebe hrdo nosili švajčiarsky nôž, ktorý v sebe mal aj vývrtku, otvárač na fľaše a na konzervy, bodec, nožničky, pinzetu, špáradlo, pílku na drevo a háčik, takže si dokázali hravo poradiť v každej situácii. V súčasnosti je to už ale skôr výbava trampov. Tí ale vedia so svojím nožom doslova divy.

shutterstock_284172143
Nebuď tupý

Nech už máte akýkoľvek nôž, je treba mu venovať aj kvalitnú starostlivosť. Nie je totiž nič horšie, než tupý nôž. S ním totiž urobíte oveľa viac škody než úžitku.

To, že je nože dôležité brúsiť, vie snáď každý. Nie každý ale vie, že brúsiť ich treba pred každým použitím. Na to slúži brúska či ocieľka príslušnej tvrdosti, vďaka ktorej zahladíte nerovnosti. Pri použití brúsky dodržujte navlhčenie podľa materiálu a obtiahnutie vykonávajte v dĺžke celého ostria a proti ostriu z oboch strán. Čepeľ klaďte na plochu obťahovacieho kameňa v uhle 15 – 18°. Ďalším riešením je prenechať brúsenie na odborníkovi.

Pri umývaní sa vyhýbajte umývačkám. Nôž radšej opláchnite ručne pod teplou vodou a dôkladne usušte. Nože nenechávajte ani v dlhom kontakte s potravinovými kyselinami. Ich dlhodobé pôsobenie spôsobí napadnutie ostria a zanechá na ňom nevzhľadné tmavé škvrny.

shutterstock_127749482

Pozor!
Kuchynské nože nikdy neskladujte hromadne. Ostrie tak trpí a následne aj vaša práca nejde ako po masle. Nože preto umiestňujte do špeciálnych stojanov, drevených blokov, na magnetické lišty, alebo do špeciálnych priehradiek.

Nenechajte si uniknúť nové články