Klobáska na grilovanie, kuracie prsičko, kotleta, zemiaky a najrôznejšie druhy zeleniny. To sú jedny z najklasickejších surovín, ktoré nachádzame takmer na každom grilovaní. Na posedenie s priateľmi je to ideálna voľba. Všetko je rýchlo pripravené na podávanie a vy sa tak môžete plne venovať družnej konverzácii.
Poriadna oslava vo väčšom počte ľudí si ale zaslúži poriadny kus mäsa. Napríklad také prasiatko, morka alebo stehno, to je lahôdka, po ktorej sa každý oblizuje až za ušami. Snáď každý z nás už ochutnal chuť práve upečeného prasiatka a čo si budeme hovoriť, je to skutočne nezabudnuteľný zážitok. Príprava a samotné grilovanie ale vyžaduje mnoho času a nadšenia. Preto je veľmi často spojované s výnimočnou udalosťou, ktorá trvá celý deň a tradične sa nesie v priateľskom duchu. V súčasnosti máte tri možnosti, ako si prasiatko pripraviť:
- Svojpomocou na vlastnom grile
- Svojpomocí na požičanom grile
- Objednaním profesionálov, ktorí si gril i prasiatko sami dopravia a o všetko sa postarajú
V prípade, že vlastníte veľký záhradný gril na prasiatko, je veľmi pravdepodobné, že so samotnou prípravou máte bohaté skúsenosti a každoročné oslavy pri pečenom prasiatku sú u vás už tradíciou. Mnoho z nás ale vlastní len menší gril na bežnú „menšiu“ párty. V tom prípade jednoducho stačí prezrieť si internetové stránky. Mnoho výrobcov totiž ponúka požičiavanie grilov a vy tak nemusíte zaťažovať svoju peňaženku jeho nákupom. Pečené prasiatko, ako veľká slovenská klasika, je aj výbornou voľbou na firemné večierky, oslavy narodenín či svadobné veselie. Ak si chcete svoju oslavu poriadne užiť bez starostí, nie je nič jednoduchšie, než si objednať vlastného kuchára, ktorý si aj sám všetko zaistí a vy si tam môžete vychutnávať spoločnosť bez starosti o nakladanie a samotné pečenie.
Ako vyberať?
Grilov a ražňov na prípravu prasiatok, kurčiat alebo stehien nájdete na slovenskom trhu skutočne veľké množstvo. Veľkosť sa prispôsobuje vašim požiadavkám na množstvo potravín, ktoré v nich chcete pripravovať. Na trhu nájdete najrôznejšie vyhotovenia, od tých najjednoduchších otočných ražňov nad ohnisko, až po najzložitejšie elektrické rotačné grily so zadným kúrením, miskou na odkvapkávanie a motorčekom, ktorý vám uľahčí prácu a vy tak nemusíte manuálne otáčať vidlicou a mäso sa rovnomerne prepečie.
Tipy a rady
Ak už sa rozhodnete pripravovať prasiatko svojpomocou, nezabúdajte, že rovnako ako pri každom varení, grilovaní, údení či pečení, platia aj pri príprave prasiatka nejaké tie základné pravidlá.
- Ideálna váha prasiatka je 30 – 40 kg. Menšie má menej mäsa a je samá kosť. Väčšie väčšinou nie je veľmi šťavnaté.
- Mäso je nutné napichať injekciou. (Tipy na nálevy nájdete pri každom recepte).
- Prasiatko je dobré naložiť asi 5 dní vopred a uchovávať ho v chladnej miestnosti (cca 10 °C).
- Mäso si zaslúži dôkladne prepekanie cca 12 – 14 hodín. Na skrátenie času pomôže prasiatko zabaliť do 3 – 4 vrstiev alobalu a prudko opekať cca 2 hodiny, potom alobal odstrániť a dopiecť kôrku.
- S narezávaním kože na kocky je vhodné počkať až do chvíle, dokiaľ sa opekaním nenapne a následne potierať olejovým nálevom.
- Dôkladné prepečenie docielite čo najpomalším pravidelným otáčaním okolo svojej osi.
A čo popriať na koniec? Nech vám vaše prasiatko dobre chutí a strávite vďaka nemu nezabudnuteľné chvíle s rodinou, priateľmi či kolegami.