Viete, že na grile sa dá vyčarovať výborný dezert? Veľmi rýchlo si pripravíte akékoľvek grilované ovocie. A keď k nemu doplníte napríklad zmrzlinu…
Tentokrát to vyhrali slivky. Skombinovali sme ich so surovinami, ktoré podľa nás so slivkami ladia. Mak a škorica. Doladia skutočne skvelú chuť. Navyše ak k nim pridáte výbornú vanilkovú zmrzlinu tak máte dezert ako z luxusnej reštaurácie.
Suroviny:
- 40 sliviek
- 6 lyžíc trstinového cukru
- 6 lyžíc vody + voda podľa potreby
- 100 ml portského vína
- 1 lyžička škorice
- vanilková zmrzlina
- 6 lyžíc mletého maku
Postup:
20 sliviek rozkrojte na polovice, vyberte kôstky a olúpte šupku. Pri zrelých slivkách to ide veľmi ľahko. Keď to nepôjde, nechajte šupky tam :-). Tieto slivky nakrájajte na malé kúsky a dajte do hrnca. Pridajte trstinový cukor a 6 lyžíc vody. Zapnite sporák naplno. Až sa roztopí cukor a vyvarí voda (stále miešajte), vlejte portské, ktoré tiež nechajte takmer celé vyvariť. Pridajte trochu vody a stiahnite teplotu. Ochuťte škoricou.
Varte na miernu teplotu, dokiaľ sa zo sliviek nestane omáčka. Podľa potreby môžete pridať trochu vody.
Medzitým, čo sa varí omáčka, dajte na gril zvyšné slivky. Tie len rozpoľte a zbavte kôstok. Šupky nechajte. Dajte na rozpálený gril, najprv šupkou dolu. O chvíľu otočte. Slivky musia zmäknúť, dávajte pozor, nech sa nespália.
Na tanier dajte ugrilované slivky, na ne vanilkovú zmrzlinu a tú prelejte omáčkou. Posypte mletým makom.
Ihneď podávajte.