Keď sa na jeseň vypravíte na hríby a prinesiete plný košík, čo si prvé navaríte? Praženicu, hríbovú omáčku, zemiakovú polievku s hríbami? Alebo radšej vyskúšate náš originálny hríbový burger? Je tak skvelý, že do nej vôbec nepotrebujete mäso. Chuť voňavých lesných a koriandru.
Suroviny
- 4 hamburgerové žemle
- 350 g lesných hríbov (možu byť aj sampiňony) – ideálne väčšie kusy
- soľ
- korenie
- čerstvý tymián
- 3 veľké paradajky
- 150 g čedaru
- 150 g rukoly
- olivový olej
- krémové balzamiko
na dip
- 300 g creme fraiche
- 2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- štava s polovičky limetky
- soľ
- korenie
Najprv si namarinádujeme hríby. Nakrájajte na plátky a pokvapkajte olivovým olejom. Z oboch strán ochuťte soľou, korením a čerstvým tymiánom. Dajte do krabičky s vekom a nechajte v chladničke dve hodiny marinovať.
Paradajky nakrájajte na silnejšie plátky. Na každý plátok položte kúsok čedaru.
Pripravte si dip. Creme fraiche zmiešajte s nasekaným koriandrom. Dochuťte limetkovou štavou, soľou a korením.
Rukolu umyjte,osušte a dajte do misky. Dochuťte olivovým olejom, krémovým balzamikom, soľou a korením.
Teraz prišiel čas skompletizovať burgre. Rozpáľte gril a dajte grilovať plátky šampiňónov z oboch strán. A tiež paradajky. Tiež paradajky. Tie iba z jednej strany, aby bol syr hore. Opečte tiež rozkrojené burgerové žemle.
Na spodnú časť žemle dajte dip, potom rukolu, hríby a paradajky so sýrom. Priklopte hornú časť žemle. Môžete ešte prepichnúť veľkou špajlou.
Ihneď podávajte.