Voliť triesky alebo brikety? Vyberte správne palivo

12.03.2015

Výber grilu vám v obchode ľahko zamotá hlavu a môže zabrať veľa času. Pre úspešné grilovanie je ale nutné rovnako dôkladne vyberať aj to správne palivo. Také, pri ktorého spaľovaní nevznikajú škodlivé látky ohrozujúce naše zdravie. Dôležitá je hlavne kvalita. Pri griloch na plyn alebo elektrinu je to ľahké. Ako ale vybrať to ideálne palivo pre ďalšie typy grilov?

palivo_2

Ak vám nechýba trpezlivosť a zručnosť, použite pri grilovaní drevené triesky. Ich aróma dodá mäsu nádhernú vôňu. Ovocné stromy ako napríklad jabloň alebo čerešňa vynikajú svojou špecifickou dymovou arómou. Dávajte pozor, aby bolo drevo správne vysušené. Inak by mohlo dôjsť k nežiaducemu dymeniu. V prípade, že sa vám vyrúbanie stromov a následné štiepanie a sušenie dreva zdá náročné, grilovacie brikety sú to pravé. S nimi je manipulácia a rozpálenie grilu hračka. Pri nákupe si overte, či sú brikety v celku a nedošlo u nich v obchode k rozdrveniu. Skvelou voľbou sú tie kokosové, ktoré vynikajú dobrou výhrevnosťou a menším množstvom zvyškového popola. Vďaka nim môžete grilovať až trikrát dlhšie než s bežnými briketami.

Nech už si zvolíte čokoľvek, vždy myslite na to, že najdôležitejšia je jeho celková výhrevnosť. Čím väčšia je, tým kratšiu dobu sa bude mäso pripravovať. Zachová si svoju šťavnatosť, a to vaši hostia zaručene ocenia.

Nenechajte si uniknúť nové články